Μελιβοία: Βουνό και θάλασσα σε αρμονία - iefimerida.gr

Μελιβοία: Βουνό και θάλασσα σε αρμονία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στις ακτές του Αιγαίου, στο κέντρο των μύθων, των παραδόσεων και της ιστορίας, βρίσκεται ο δήμος Μελοιβίας του νομού Λάρισας.

Εδώ, ο χρόνος σταματά. Οι εποχές εναλλάσσονται αργά και δίνουν το ξεχωριστό χρώμα τους στην περιοχή. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας «συναντώνται» στη Μελιβοία, έναν τόπο ιδανικό για ... αδιάκοπες διακοπές.

Ο Δήμος Μελιβοίας απέχει 400χλμ από την Αθήνα, 200χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 54 χλμ από την πόλη της Λάρισας.

Βουνό και θάλασσα σε αρμονία

Κολύμπι, θαλάσσια σπορ, εξερεύνηση με σκάφη σε απόκρημνες παραλίες, αλλά και πεζοπορία στα μονοπάτια του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου, αναρρίχηση στα φαράγγια, καγιάκ και κανό στα ποτάμια, τοξοβολία, αλλά και διαδρομές σε τέσσερις τροχούς. Και τι δεν έχει τούτος ο τόπος. Τα συνδυάζει όλα

Η διαδρομή για τη Μελοιβία είναι εντυπωσιακή. Αφήνουμε την Αγιά και ακολουθώντας τις ενημερωτικές πινακίδες στο δρόμο, κατευθυνόμαστε προς τα παράλια τις περιοχής. Ο Κίσαβος και το Αιγαίο χορεύουν «αγκαλιά» και μας μαγεύουν. Ανταποκριθήκαμε λοιπόν, στο κάλεσμα της φύσης και φτάνουμε στον προορισμό μας το παραλιακό χωριό Βελίκα.

Το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν μας κρατά για πολύ. Αφήνουμε τις αποσκευές μας και γρήγορα-γρήγορα πηγαίνουμε για ένα δροσιστικό καφέ στο μπαράκι της παραλίας, που απλώνεται στα πόδια μας. Ο Νίκος, μαζί με τον καφέ μας «σερβίρει» ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μαζί του φτιάχνουμε και το πλάνο των διακοπών μας.

Τόσες πολλές δραστηριότητες, μοναδικές εμπειρίες ,θα προλάβουμε άραγε να τα δούμε και να τα γευτούμε όλα;

Έτοιμοι για την απόδραση

Λέμε "ναι" στην περιπέτεια και ξεκινάμε από τα πεδινά να «πάρουμε τα βουνά»... Ξεκινάμε από το χωριό Βελίκα με πολύτιμους συνοδούς μας ένα αυτοκίνητο υποστήριξης και έμπειρους ξεναγούς. Η διαδρομή είναι απολαυστική. Περνάμε μέσα από χωματόδρομους, ποτάμια δάση και απότομες πλαγιές. Διασχίζουμε τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνιο. Σε κάποια σημεία η θέα προς το Αιγαίο μας ... κόβει την ανάσα.

Η ορεινή διαδρομή μας βγάζει σε ένα περιβάλλον εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Είναι το μοναδικό δάσος του Πολυδενδρίου, που καταλαμβάνει 35.000 στρέμματα. Καταφύγιο άγριας ζωής, προστατεύεται από το NATURA. Ξεκινάμε την πεζοπορία από την εκκλησία της Παναγιάς. Μια βατή διαδρομή, που μας δίνει την δυνατότητα να δούμε πολλά είδη από τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Όλα αυτά με φόντο την πανοραμικά θέα στις αιγαιοπελαγίτικες ακτές.

Για να φτάσει κάποιος στο Πολυδένδρι, μπορεί να επιλέξει μια άλλη διαδρομή, πεδινή, από τον Αγιόκαμπο.

Τοξοβολία στον τόπο του μυθικού Φιλοκτήτη

Στις νοτιοανατολικές ακτές του Κισσάβου, μια άλλη διαδρομή μας οδηγεί στο ορεινό χωριό Μελιβοία. Μαζί με τον ξεναγό μας, ακλουθούμε το κατάφυτο μονοπάτι στην «τσουβάλα», δίπλα σ' ένα ρυάκι. Ύστερα από δυόμισι ώρες πεζοπορίας, φτάνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Έφτασε η στιγμή για να επιδοθούμε στο άθλημα της τοξοβολίας. Για να δοκιμάσουμε θα πετύχουμε τον στόχο;

Διαδρομές στη δροσιά του Αγαίου

To μάτι χάνεται στην ατελείωτη παραλία- Βελίκα, Σωτηρίτσα Αγιόκαμπος. Αμμουδιά και χαλίκι, μια ατελείωτη ακτή βραβευμένη με την «Μπλε Σημαία». Η περιοχή σφύζει από ζωή. Χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατακλύζουν τις παραλίες για να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά, αλλά και για να απολαύσουν τα φρέσκα θαλασσινά.

Στη Βελίκα, η παραλία μας προσφέρει ατέλειωτους ρομαντικούς περιπάτους. Ιδιαίτερα νωρίς το πρωί, την ώρα της ανατολής του ήλιου, ο τόπος αποκτά άλλη διάσταση μέσα στα χρυσοκίτρινα χρώματα του ορίζοντα. Κάθε χρόνο εδώ διεξάγονται αγώνες μπιτς βόλεϊ (beach volley), στους οποίους συμμετέχουν αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Σημαντικό ενδιαφέρον στην περιοχή έχουν οι εκκλησιές, ενώ δείγματα του βυζαντινού μεγαλείου συναντάμε στο Κάστρο, το οποίο δεσπόζει στο ρέμα της Πλατανιάς, περίπου 500μ. από τη θάλασσα.

Μετά τη Βελίκα, συνεχίζουμε την εξερεύνηση της περιοχής, ακολουθώντας το δρόμο προς το νότο.

Στη Σωτηρίτσα, με τους δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω, η οργιώδης βλάστηση του Κισσάβου απλώνεται μέχρι τη θάλασσα. Η Άνω Σωτηρίτσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 420μ ανάμεσα στο χωριό Μελίβοια και την παραλία, ενώ η Κάτω, απλώνεται νωχελικά στην ακτή. Καλά οργανωμένη η παραλία της, αποτελεί επιλογή χιλιάδων παραθεριστών το καλοκαίρι.

Για τους φίλους της πεζοπορίας, υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι, που οδηγεί από το χωριό Μελιβία, μέσω της Άνω Σωτηρίτσας, στην ακτή, μια διαδρομή πλάι στη δροσιά ενός ορεινού χειμάρρου.

Στον Αγιόκαμπο, τα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής δημιουργούν ένα ευχάριστο αίσθημα ξεκούρασης και γαλήνης. Οργανωμένη παραλία, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παραθεριστών. Προσφέρει εξυπηρέτηση, ανέσεις, καθώς επίσης θαλάσσια σπορ και ομαδικά αθλήματα όπως μπιτς βόλει και μπιτς σόκερ.

Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, με νυχτερινή ζωή και ένα υπέροχο σεργιάνι γεύσεων στις ταβέρνες και στα εστιατόρια.

Το λιμανάκι που βρίσκεται κάτω από τα απομεινάρια του Κάστρου, δίνει δυνατότητα για αγκυροβόλιο σε σκάφη, μικρά ιστιοπλοϊκά και ψαροκάικα.

Μην παραλείψετε, νωρίς το πρωί η αργά το απόγευμα, να κάνετε έναν περίπατο μέσα στα πλατάνια και τα σκλήθρα, στα ρέματα «Πουρί» και «Μπουρμπουλήθρα», που βρίσκονται στην περιοχή και φιλοξενούν χέλια, μπριάνες, πάπιες και μαυρόκοτες.

Στο Ρακοπόταμο, στην εκβολή του ομώνυμου ποταμιού, και το τελείωμα ενός φαραγγιού, η παραλία είναι μικρή, με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Στο παραλιακό μπαρ, μετά τον καυτό ήλιο, δροσιστική απόλαυση δίνουν τα κοκτέιλ, αλλά και η μουσική, που μας παρασέρνει σε διασκέδαση μέχρι τις μικρές ώρες.

Το Αιγαίο πέλαγος έχει δημιουργήσει στο δήμο Μελίβοιας μια πλούσια «δαντέλα» από μεγάλες αμμουδερές παραλίες ή απόκρημνες ακτές. Ακολουθούμε τη διαδρομή βόρεια και ανατολικά από το ορμητήριό μας.

Μοναδικής ομορφιάς, είναι οι παραλίες της Κουτσουπιάς, της Παλιουριάς και του Κόκκινου Νερού, όπου η βλάστηση απλώνεται μέχρι τους μικρούς βραχώδεις κόλπους. Είναι ένας επίγειος παράδεισος...

Το Κόκκινο Νερό φημίζεται για την ιαματική πηγή, όπου καθώς αναβλύζει το υπόξινο νερό της, βάφει το χώμα κόκκινο. Εδώ, βρίσκεται και το γεφύρι της Παπαρίζαινας, μνημείο της παλαιοχριστιανικής εποχής. Στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην Κουτσουπιά, γραφική πινελιά είναι το μικρό αλιευτικό καταφύγιο.

Ένα άλλο αξιοθέατο που «αιχμαλωτίζει» το βλέμμα είναι το Κάστρο της Βελίκας, που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι του Ιωάννη Θεολόγου, με θέα τη θάλασσα. Είναι ένα σπουδαίο οχυρωματικό έργο των Βυζαντινών, το μεγαλύτερο της περιοχής, που χρονολογείται πριν από το 1000. Το σχήμα του είναι πολυγωνικό, με μήκος που φτάνει τα 500μ, ενώ το ύψος των τειχών κυμαίνεται από 1-3μ.

Πέντε ακόμη λόγοι για να πάτε στην Μελοιβία:

· Υποβρύχια κατάδυση στον Αγιόκαμπο και τις ακτές Πολυδενδρίου-Σκλήθρου.

· Θαλάσσιες αποδράσεις με φουσκωτό από το λιμάνι του Αγιόκαμπου στις τοποθεσίες-Σπηλιές Βένετου 15ν.μ., Νταμούχαρη Πηλίου 28ν.μ., Σκιάθος 40ν.μ., Αλόνησος 60ν.μ.,Χαλκιδική 35ν.μ.

· Κωπηλασία στη λίμνη της Σκήτης.

· Ιππασία σε συγκεκριμένες δασικές διαδρομές, με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα και έμπειρους εκπαιδευτές στο Κόκκινο Νερό.

· Κατάβαση φαραγγιού μέσα από καταρράκτες και λίμνες με τη χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού στην Παλιουριά και τον Ρακοπόταμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ