Έχουν περάσει εκατοντάδες χρόνια από τη βίαιη γεωλογική ανακατάταξη, που συνέβη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Μενοίκιου όρους, προκαλώντας μια κοσμογονική αλλαγή, που χώρισε τη γη στα δύο και άφησε να περάσουν οι υδάτινοι όγκοι της τότε Πρασιάδος λίμνης της Δράμας- κατά τον Όμηρο Θεστίδια λίμνη- δημιουργώντας έτσι το φαράγγι του Αγγίτη.
Πρόκειται για μια βαθιά και στενή ποτάμια κοιλάδα, που διασχίζεται από τον ποταμό Αγγίτη, γνωστή και με τις ονομασίες 'Στενά Πέτρας' και 'Διώρυγα', η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νεογενούς και τεταρτογενούς περιόδου. Σε διάφορες περιοχές έχουν βρεθεί βραχογραφίες, που χρονολογούνται μεταξύ του 5ου και 6ου αι. μ.Χ.
Το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από τους παραπόταμους του ποταμού Στρυμόνα, διασχίζει μέρος του νομού Δράμας, καθώς και την επαρχία Φυλλίδας στο νομό Σερρών. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Σερρών. Έχει μήκος 15 χλμ και βάθος, που σε μερικά σημεία φτάνει τα 80 με 100 μέτρα.
Ξεκινά από τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Συμβολής και τερματίζει στην πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας. Ο ποταμός Αγγίτης που κυλά μέσα του "γλύφει" τους κατακόρυφους βράχους, που υψώνονται δεξιά και αριστερά, σχηματίζοντας ανομοιόμορφα σπήλαια.
Η πλούσια χλωρίδα της κοιλάδας είναι ένα σύμπλεγμα από δάφνες, ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, όπου τα ζώα και τα πτηνά του πυκνού δάσους στήνουν ανενόχλητα τις φωλιές τους.
Τους φυσικούς ήχους του δάσους και το κόχλασμα του ποταμού Αγγίτη διαταράσσουν οι φωνές ενθουσιασμού, που ακούγονται από τους λάτρεις του ράφτινγκ, που γίνεται κατά μήκους τους ποταμού Αγγίτη.
Οι πιο τολμηροί επισκέπτες της περιοχής, που θέλουν να δοκιμάσουν τη φυσική τους κατάσταση και τη μυϊκή τους δύναμη, προτιμούν να δουν το μεγαλείο του ποταμού κάνοντας ράφτινγκ στην "αγκαλιά" του, διανύοντας μια δαιδαλώδη "μαιανδρική" διαδρομή.
Βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν καλό κολύμπι και να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.
Η διαδρομή του ράφτινγκ έχει μήκος 15 χλμ. Η διάρκεια της κατάβασης είναι περίπου μιάμιση ώρα, ενώ υπάρχουν δύο διαδρομές, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνουν ράφτινγκ αρχάριοι και παιδιά ηλικίας άνω των δέκα ετών, καθώς και έμπειροι ράφτερς (rafters), που αναζητούν την περιπέτεια. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να δοκιμάσουν το κάνιονινγκ (canyoning), μια ακόμη δημοφιλής δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στην περιοχή και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις. Συνδυάζει τη διάσχιση του φαραγγιού, με πεζοπορία, την κατάβαση στους καταρράκτες με σκοινιά με την τεχνική ραπέλ (rappel), καθώς και το κολύμπι στα κρυστάλλινα "Γαλάζια Νερά".Είναι μια μοναδική περιπέτεια, που απολαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας.
Την ίδια ώρα, οι λιγότερο τολμηροί επιλέγουν να δουν το φυσικό κάλλος του Αγγίτη, διανύοντας, με το μικρό τρενάκι του σπηλαίου Αλιστράτης, μια διαδρομή 2,5 χλμ κατά μήκος της ροής του ποταμού.
Από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, περισσότεροι από πέντε χιλιάδες επισκέπτες έζησαν την πρωτόγνωρη εμπειρία γνωριμίας της νεοτέρας "Γης της Επαγγελίας".
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το γνωστό σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα μοναδικό σύμπλεγμα από σπάνιους σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που συνθέτει τον "επίγειο παράδεισο" του νοτιοανατολικού τμήματος του νομού Σερρών.