Με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την περίοδο πριν το δημοψήφισμα απαντάει η Χαριλάου Τρικούπη στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφορικά με το τι συνέβη στις Κάνες.Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε και διένειμε τις δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσει ότι δεν ήταν μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος που δεν επιθυμούσε δημοψήφισμα εκείνη την περίοδο, αλλά όλα τα κόμματα.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών όπως τις έδωσε στην δημοσιότητα η Χαριλάου Τρικούπη:
Αντώνης Σαμαράς
Η ΝΔ θα εμποδίσει πάση θυσία τους «τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο «εκβιαστικό», όπως το χαρακτήρισε δημοψήφισμα και προαναγγέλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες. Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, υποστήριξε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν απλό αίτημα, αλλά εθνική ανάγκη και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα τις επιδιώξει με κάθε τρόπο.
Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν θα προχωρήσει στην παραίτηση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί από το πρωί και σύμφωνα με το οποίο, υπάρχει πιθανότητα ο κ. Σαμαράς να παραιτήσει όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε σε εκλογές.
Στις δηλώσεις του, έξω από το προεδρικό μέγαρο, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί θέτει ένα διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα, βάζοντας σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Υποστήριξε δε, πως ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μη μπει σε περιπέτειες το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
«Σ΄αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχω την ιστορική ευθύνη, με κάθε τρόπο, να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοπκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς, να μην μας βρουν συνεργούς» πρόσθεσε.
Αλέξης Τσίπρας
Για «τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα αφορά διλήμματα όπως η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, "η πραγματική πτώχευση θα συμβεί πολύ πριν φθάσουμε στην κάλπη"και μίλησε για "πολύ επικίνδυνη ζαριά"για την χώρα.
Πρόσθεσε δε ότι αν πρόκειται απλώς για "οχυρωματικά έργα"και "προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του Μνημονίου", "τότε θα έχει κοντά ποδάρια", ενώ αν πρόκειται για "απόπειρα φυγής, δεν αφορά τη χώρα", αλλά τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.
Φώτης Κουβέλης
«Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και συμπληρώνει ότι «είναι ανάγκη η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».
Αλέκα Παπαρήγα
Λακωνική η Παπαρήγα ζητά εκλογές λέει όχι στο δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι ξεγελά τον λαό
Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Σαμαράς συζητούσε από τον Ιούνιο του 2011 συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση
Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει «ανακύκλωση» τις αποκαλύψεις των Financial Times, για το παρασκήνιο της συνάντηση των Καννών, τονίζοντας ότι έχει ιστορική υποχρέωση κάποια στιγμή να μιλήσει, ενώ αποκάλυψε ότι ο Σαμαράς συζητούσε από τον Ιούνιο του 2011για συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση.
«Ο κ. Σαμαράς ήταν σε συζητήσεις για την πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα από τον Ιούνιο του 2011, πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, που με έφερε στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που έγινε μετά τις Κάννες για τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο - όπως υπενθύμισε- προτάθηκαν αρχικά ως υποψήφιοι πρωθυπουργοί ο κ. Πετσάλνικος και ο ο κ. Κακλαμάνης, αλλά εν τέλει πρωθυπουργός έγινε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι δεν βρίσκει τίποτε ενδιαφέρον στα νέα δημοσιεύματα για τη συνάντηση των Καννών, τονίζει ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γραφτεί περισσότερα απ' όσα έχουν γραφτεί ιστορικά για τη μάχη των Καννών και προσθέτει ότι είναι ιστορική του υποχρέωση κάποια στιγμή, όταν ηρεμήσουν οι συνθήκες, να μιλήσει γι αυτά τα θέματα.
«Είναι ιστορική μου υποχρέωση να εξηγήσω ευθέως στον ελληνικό λαό, σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων και ανεξαρτήτως της στάσης τους απέναντι στην κρίση και το Μνημόνιο. Πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς η χώρα σώθηκε, πώς η χώρα σήμερα είναι μια συντεταγμένη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της ζώνης του Ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν είναι αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν όντως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπαρόζο, όπως αναφέρουν οι FT, απάντησε ότι «στις Κάννες ήταν και ο κ. Μπαρόζο».