Αυστηρότεροι όροι για τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων - iefimerida.gr

Αυστηρότεροι όροι για τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιο αυστηρούς όρους για τη συνταξιοδότηση συζύγων, γονέων και αδελφών αναπήρων, βάζει με διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μάλιστα όσοι δε υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης ως γονείς ή σύζυγοι αναπήρων πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου και ακόμα δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, θα κριθούν με βάση τη νέα διάταξη. Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά είναι οι εξής:

  • Για τους συζύγους αναπήρων, θα πρέπει ο σύζυγος να είναι ανάπηρος με ποσοστό 80% και άνω και να είναι παντρεμένοι τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης.
  • Για τους γονείς αναπήρων, το παιδί πρέπει να είναι άγαμο, ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω, άνεργο και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.

Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, ο έτερος γονέας πρέπει να εργάζεται, να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή οκτώ χρόνια πραγματικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης ή/και το Δημόσιο, εκ των οποίων 600 ημέρες ή δύο έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Τέλος, δεν πρέπει να έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς και να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον φορέα όπου είναι ασφαλισμένος, ότι δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί ο ίδιος την εν λόγω διάταξη.

Σε περίπτωση διαζευγμένων γονιών, εάν το ανάπηρο παιδί είναι ανήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

  • Για τα αδέλφια, ο ανάπηρος αδελφός πρέπει να είναι άγαμος, με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, άνεργος και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη κάποιου δημόσιου φορέα. Παράλληλα, για τουλάχιστον πέντε χρόνια από την υποβολή της αίτησης τα αδέλφια πρέπει να μένουν μαζί, ενώ οι γονείς τους πρέπει να έχουν αποβιώσει ή να είναι και αυτοί ανάπηροι με ποσοστό άνω των 67%. Ο αδελφός που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί, οφείλει να έχει τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης του ανάπηρου αδελφού με αμετάκλητη απόφαση.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους ή του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση και να μη λαμβάνουν ήδη σύνταξη, ενώ το ποσό της σύνταξης που θα χορηγηθεί, οφείλει να είναι τουλάχιστον όσο το πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης λόγω γήρατος που χορηγεί ο ασφαλιστικός εκάστοτε φορέας. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2012 με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, ενώ από 1/1/2013 τα χρόνια αυξάνονται κατά μία πενταετία και πλέον δεν αναγνωρίζονται -με κάποιες εξαιρέσεις- πλασματικά χρόνια.

Παράλληλα, από την παρακράτηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων εξαιρείται το σύνολο των συνταξιούχων φορέων αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα και οι ανάπηροι.

Για το ίδιο υπουργείο, προσαύξηση στη σύνταξή τους (ένα μηνιαίο επίδομα απόλυτης αναπηρίας ως επίδομα Χριστουγέννων και μισό μηνιαίο επίδομα ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) θα λαμβάνουν συνταξιούχοι οι οποίοι είναι τυφλοί και λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.

Οι εργαζόμενοι με 15 χρόνια ασφάλισης σε φορείς του ίδιου υπουργείου, που πάσχουν από κυστική ίνωση ή μόνιμη ορθοκυστική διαταραχή (με ποσοστό πάνω από 67%), υπάγονται στην ευεργετική ρύθμιση περί συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν σε σύνταξη που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ