Αναστολή «πόθεν έσχες» στα ακίνητα έως το τέλος του 2013 - iefimerida.gr

Αναστολή «πόθεν έσχες» στα ακίνητα έως το τέλος του 2013

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια προφανή προσπάθεια να κινηθεί η αγορά των ακινήτων, ώστε εκτός των άλλων να εισπραχθούν και έσοδα από τις μεταβιβάσεις και τον ΦΠΑ, αναστέλλεται -ως το τέλος του 2013- η εφαρμογή του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κλπ.), ή ανέγερση οικοδομής ως την 31 Δεκεμβρίου του 2013 αφορά και στη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, καθώς και την κατασκευή πισίνας.

Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να δώσει μία ανάσα στην αγορά ακινήτων και να «ζεστάνει» τους αγοραστές, σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα (αφού δεν εισπράττονταν ποσά που σχετίζονται με τους φόρους αγοραπωλησιών, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα δύο χρόνια -μετά και τις τελευταίες εξελίξεις- αρκετοί πολίτες θα προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι απέκτησαν τα χρήματα που θα αντιστοιχούσαν στο ύψος της επένδυσής τους (δηλαδή όσοι κατείχαν καταθέσεις στο εξωτερικό ή χρήματα από αδήλωτες εργασίες κ.ά.). Στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η πώληση των περίπου 150.000 αδιάθετων ακινήτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την αγορά φαίνεται να είναι θετικές, με τα μέλη της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος να τονίζουν ότι οι προσδοκίες τους όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων, είναι αρκετά μεγάλες για το επόμενο διάστημα, αφού, όπως εκτιμάται, θα είναι χιλιάδες εκείνοι που θα προστρέξουν να ευνοηθούν της συγκεκριμένης αναβολής. Το ίδιο αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, της οποίας αρκετά μέλη αναφέρουν ότι αν το μέτρο τελικά δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσανατολιστεί στην εφαρμογή και άλλων μέτρων τόνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ