«Τρέχουν» τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για τα 4,1 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

«Τρέχουν» τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για τα 4,1 δισ. ευρώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε... θριλεράκι εξελίσσεται η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της Τρόικας στο... τόπο του εγκλήματος. Κι αυτό γιατί η αξιολόγηση μπορεί να ξεκινά την επόμενη Δευτέρα 22 Αυγούστου από τεχνικό κλιμάκιο, αλλά το πότε θα έλθουν ο κ. Τόμσεν και η παρέα του είναι ακόμα ασαφές. Η τελευταία ενημέρωση που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα έλθουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή πριν τις 29 Αυγούστου, ωστόσο πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφέρουν ότι εάν στα πρώτα 24ωρα ελέγχων από το τεχνικό κλιμάκιο διαπιστωθούν προβλήματα, τότε η έλευση των επικεφαλής της Τρόικας θα καθυστερήσει όσο χρειάζεται για να προετοιμαστεί η ελληνική κυβέρνηση και να μην έχουμε πάλι όσα συνέβησαν στην αξιολόγηση του Ιουλίου.

Αυτό ακριβώς αναμένεται να επισημάνει στους συναδέλφους του ο Ε. Βενιζέλος κατά τη πρώτη ευρεία υπουργική σύσκεψη μετά τις άτυπες καλοκαιρινές διακοπές της Κυβέρνησης, με έμφαση στην ανάγκη να υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις και πολύ περισσότερο έτοιμα στοιχεία, στα ερωτήματα που θα θέσουν οι ελεγκτές της Τρόικας. Πέρα από το δημοσιονομικό κομμάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα του Ε. Βενιζέλου και των δύο αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών- οι οποίοι θα πρέπει να πείσουν για τη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου για δραστικές περικοπές και αύξηση των φορολογικών εσόδων προκειμένου να καλυφθεί η "τρύπα" των 4,1 δισ ευρώ- το βάρος πέφτει αναμφίβολα στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Κι αυτό γιατί αφενός η Τρόικα δεν έχει πειστεί ακόμα από το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρησιακών συμβάσεων ζητώντας τη πλήρη κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων αφετέρου θεωρείται ότι οι δυνατότητες "συμμαζέματος" στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ακόμα πολύ μεγάλες.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει πάντα για τη Κυβέρνηση το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, επί του οποίου δεν υπάρχουν εξελίξεις πέρα από την "εύκολη" πώληση του 10% του ΟΤΕ. Και βέβαια δεν μιλάμε για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ή στον ΟΠΑΠ, αλλά κυρίως για τη πώληση του 100% των Κρατικών Λαχείων και τη πώληση των μεριδίων σε ΕΥΑΘ και ΟΛΘ, που έχουν περισσότερο συμβολικό παρά δημοσιονομικό χαρακτήρα, καθώς τα προσδοκώμενα έσοδα είναι ζήτημα εάν θα φτάσουν στα 150- 200 εκατ. ευρώ. Σε "αγκάθι" εξελίσσεται, επίσης, η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, αφού αν και το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να είναι ήδη έτοιμο το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων προς αξιοποίηση, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν εξαρχής ότι το όλο εγχείρημα- απ' όπου προσδοκώνται συνολικά περί τα 35 δισ ευρώ- είναι εξαιρετικά δύσκολο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ