Μάλλον θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, με αποτέλεσμα να αναμένονται ανακοινώσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τραπεζικοί παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι έως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης, θα έχουν κοινοποιηθεί στις τράπεζες τα νομικά κείμενα με τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι από εκεί και πέρα θα μεσολαβήσουν το πολύ τρεις εβδομάδες έως τις επίσημες ανακοινώσεις, δηλαδή έως την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ενώ έως τη προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε σκεπτικισμός για το εύρος της συμμετοχής, με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να κάνουν λόγο για συμμετοχή που δεν ξεπερνά τα 65 δισ ευρώ, πλέον πνέει θετικός άνεμος, αφού όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, βρισκόμαστε κοντά στο στόχο, δηλαδή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, με 135 δισ ευρώ. Όπως προκύπτει, ωστόσο, από τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη, ως καταλύτης λειτούργησε η πρόταση της ελληνικής πλευράς για επέκταση του προγράμματος έως το 2024, που όπως φαίνεται έτυχε θετικής υποδοχής, με μοναδική επίσημη διαφοροποίηση αυτή των βελγικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών.
Ακόμα κι έτσι, οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί όμιλοι του Βελγίου δήλωσαν ότι θα έρθουν σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, με βάση το αρχικό σχέδιο που προβλέπει ανταλλαγή ομολόγων λήξης έως το 2020. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες μετά τη συνάντηση τους με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, η συνολική τους έκθεση στο ελληνικό Χρέος ανέρχεται στα 4,5 δισ ευρώ (από τα περίπου 7 δισ ευρώ στο τέλος του 2010), με το μεγαλύτερο μερίδιο ύψους 2 δισ ευρώ να αναλογεί στη DEXIA.