Οι άνθρωποι που γίνονται αποδέκτες της... γκρίνιας από τα μέλη της οικογένεια και φίλους, είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν στο θάνατο, κατά τη μέση ηλικίας. Και ναι, οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα άτομα που βιώνουν τακτικά το στρες στις σχέσεις τους με τον σύντροφο, τα παιδιά, την οικογένεια, τους φίλους ή τους γείτονές τους έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, (Journal of Epidemiology and Community Health) διαπίστωσε επίσης ότι οι άνεργοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάβαση σε ένα πρόωρο θάνατο.
Οι άνδρες, γράφει η Independent, φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς έχουν την τάση να κρατούν τα προβλήματα τους «κλειδωμένα» σε αντίθεση με τις γυναίκες.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία από 9875 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 36 και 52. Όλες οι ερωτήσεις ήταν σχετικά με τις κοινωνικές τους σχέσεις.
Έντεκα χρόνια αργότερα, 196 γυναίκες (4%) και 226 άνδρες (6%) είχαν πεθάνει. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους οφείλονταν μεταξύ άλλων σε καρκίνο και σε καρδιακές νόσους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των επαναλαμβανομένων συγκρούσεων στις σχέσεις -και γενική ανησυχία-, στις σχέσεις και τη θνησιμότητα. Η ηλικία ενός ατόμου, το φύλο, ο τρόπος ζωής του, ελήφθησαν επίσης υπόψη.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν αναφερθεί συχνές ανησυχίες από τις συνεχείς αψιμαχίες με το έτερον τους ήμισυ, είχαν 50-100% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ εκείνοι που εμφάνισαν τακτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό κάθε είδους σχέσης, είχαν δύο έως τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.