«Η σκληρή στάση της Μέρκελ δικαιώνεται» αποφαίνεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Πορτογαλίας στις αγορές. Επιμένει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να συνεχίσει την ίδια τακτική, ενώ με απίστευτη αλαζονεία επιτίθεται στη Γαλλία η οποία «δεν προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις».
Ο Uwe Jean Heuser, ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας ο οποίος υπογράφει το άρθρο, δίνει πραγματικό ρεσιτάλ κυνισμού. «Μπορεί στην Πορτογαλία να υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και η οικονομία να μην έχει εξυγειανθεί εντελώς – ωστόσο αυτή η επιτυχία έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο», γράφει στο κείμενο. Και αυτή η επιτυχία, σημειώνει, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό «και στην πίεση που άσκησε η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία ώστε να εφαρμόσει η χώρα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».
», συνεχίζει το ηθικοπλαστικό του κήρυγμα ο συντάκτης. «Ο συνδυασμός βοήθειας και αυστηρότητας, απαίτησης και ενίσχυσης οδήγησε σε γρήγορη έξοδο από την κρίση». Αμέσως μετά απορρίπτει μετά βδελυγμίας λύσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγου - «θα επιβάρυνε τις τσέπες των φορολογούμενων», ισχυρίζεται – ή η «άχρηστη», όπως τη χαρακτηρίζει, αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.«Και αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα
Η Γαλλία θα πρέπει να ακουλουθήσει τη συνταγή της Μέρκελ
Αλλά, τα «καλύτερα» τα επιφυλάσσει για τη Γαλλία, την οποία αντιμετωπίζει όχι ως συνιστώσα του περίφημου γαλλογερμανικού αξονα, αλλά μάλλον ως οικονομική αποικία της Γερμανίας. «Πόσο βλακώδες είναι το γεγονός», γράφει, «ότι μέχρι στιγμής η Γαλλία ακολουθεί τις επιταγές της Μέρκελ με μιση καρδιά. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι ελάχιστες μεταρρυθμίσεις και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Δεν είναι άξιο απορίας που η γειτονική χώρα συσσωρεύει ολοένα περισσότερα χρέη ή ότι οι πολιτικοί της ζητούν διαρκώς έξωθεν βοήθεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Ο συντάκτης του άρθρου εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν απώλεσε την ανεξαρτησία της. Κάτι τέτοιο, σημειώνει, όχι μόνο θα επιβάρυνε και πάλι τους φορολογούμενους, αλλά και «θα μείωνε την πίεση προς το γαλλικό κράτος ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο και πιο φτηνό». Τέλος, ο φοβερός συντάκτης της Die Zeit κλείνει με ένα μάθημα «σκληρής αγάπης»: «Τα κράτη θα πρέπει να κερδίσουν από μόνα τους την επιτυχία στον οικονομικό τομέα».