Η Νιγηρία του τρόμου: Θύμα απαγωγής της Μπόκο Χαράμ περιγράφει την εμπειρία της - iefimerida.gr

Η Νιγηρία του τρόμου: Θύμα απαγωγής της Μπόκο Χαράμ περιγράφει την εμπειρία της

Η Νιγηρία του τρόμου: Θύμα απαγωγής της Μπόκο Χαράμ περιγράφει την εμπειρία της
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις με τις δολοφονίες και τις απαγωγές νεαρών κοριτσιών από αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Ωστόσο η υπόθεση είναι ακόμη πιο σοκαριστική όταν την διηγείται κάποιος που την βίωσε «από πρώτο χέρι».

Μία 16χρονη, που έπεσε θύμα απαγωγής όταν οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στο σχολείο της. Η κοπέλα ήταν μεταξύ των περίπου 50 μαθητριών που κατάφεραν να δραπετεύσουν εκείνη τη μοιραία μέρα και μίλησαν για πρώτη φορά με τηλεφωνική συνέντευξη στο Associated Press

Τα κορίτσια στον κοιτώνα του σχολείου άκουσαν τον ήχο των πυροβολισμών από μια κοντινή πόλη. Ετσι, όταν ένοπλοι με στολές εμφανίστηκαν και υποσχέθηκαν να τις σώσουν, στην αρχή ένιωσαν ανακούφιση.

«Μην ανησυχείτε , είμαστε στρατιώτες, μας είπαν. Τίποτα δεν πρόκειται να σας συμβεί» περιγράφει η 16χρονη.

Οι ένοπλοι διέταξαν τις εκατοντάδες μαθήτριες του κυβερνητικού Γυμνασίου του Τσίμποκ. Στη συνέχεια, άδειασαν όλα τα τρόφιμα από τις αποθήκες και έβαλαν φωτιά στο σχολείο φωνάζοντας Allahu Akhbar (ο Αλλαχ είναι μεγάλος). «Τότε καταλάβαμε τι συμβαίνει» εξηγεί η 16χρονη μαθήτρια.

Οι άνδρες δεν ήταν στρατιώτες της κυβέρνησης. Ηταν μέλη της Μπόκο Χαράμ. Πήραν μαζί τους όλα τα κορίτσια με φορτηγά και χάθηκαν στο πυκνό δάσος. Οπως περιγράφει η 16χρονη πέρασαν μέσα από τρία χωριά, ωστόσο το ένα από τα αυτοκίνητα χάλασε και τότε βρήκε την ευκαιρία να το σκάσει με κάποιες από τις φίλες της.

Θυμάται ότι ένα από τα κορίτσια είπε «εγώ δεν κάθομαι εδώ, ας με πυροβολήσουν αν θέλουν, αλλά εγώ θα φύγω.»

Μόλις πήδηξαν έξω, το αυτοκίνητο ξεκίνησε ξανά. «Δεν ξέραμε αν μπορούσαν να μας δουν οι στρατιώτες κι έτσι τρέξαμε να χωθούμε στο δάσος»

«Τρέξαμε πολύ γρήγορα» είπε η κοπέλα , που πάντα υπερηφανευόταν ότι τρέχει πιο γρήγορα από τα έξι αδέρφια της. «Δεν είχα χρόνο να φοβηθώ. Απλά έτρεχα»

Μερικά άλλα κορίτσια κρύφτηκαν στα χαμηλά κλαδιά και περίμεναν να φύγουν τα φορτηγά. Στη συνέχεια βρήκαν τον τρόπο να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, τα 276 από τα κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται, τουλάχιστον δύο έχουν πεθάνει από δάγκωμα φιδιού και περίπου 20 ακόμη είναι άρρωστα, όπως περιγράφει ο μεσάζων ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τους απαγωγείς .

Τα δεινά των απαχθέντων κοριτσιών και η αποτυχία των νιγηριανών στρατιωτικών να τα βρουν, έχει επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε μια κλιμακούμενη ισλαμική εξτρεμιστική εξέγερση που έχει σκοτώσει πάνω από 1.500 άτομα φέτος.

Η Boko Haram, το όνομα της οποία σημαίνει «Η Δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή», ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τη μαζική απαγωγή και απείλησε να πουλήσει τα κορίτσια.

Μερικά από τα απαχθέντα κορίτσια υποχρεώθηκαν να παντρευτούν τους απαγωγείς τους με την ονομαστική τιμή της νύφης να ξεκινάει από 12 δολάρια. Τα υπόλοιπα υπολογίζεται πώς πέρασαν τα σύνορα με το Καμερούν και το Τσαντ.

Η 16χρονη που δραπέτευσε συνεχίζει να σκέφτεται τις φίλες της και στεναχωριέται που δεν κατάφεραν κι αυτές να το σκάσουν: «Είμαι πραγματικά τυχερή και μπορώ να ευχαριστώ τον Θεό γι 'αυτό. Αλλά ο Θεός πρέπει να τους βοηθήσει όλους. Οι γονείς τους ανησυχούν και κλαίνε καθημερινά»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ