Οι προτάσεις της ΝΔ για τη αναθεώρηση Συντάγματος: Η χώρα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική - iefimerida.gr

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη αναθεώρηση Συντάγματος: Η χώρα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στο Μέγαρο Μουσικής.Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, έκανε έναν μίνι απολογισμό της κυβερνητικής πορείας τονίζοντας «αποτρέψαμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, εξυγιάναμε τα δημοσιονομικά, ξαναβάλαμε την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο».

«Πρέπει απαραιτήτως να βγούμε νικητές. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα, έναν νέο καταστατικό χάρτη, καθώς, το υπάρχον Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έχει κάνει και η εποχή των Μνημονίων» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Εκανε, ακόμη, λόγο για καινούργια αρχιτεκτονική για τη χώρα και επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν τομές.

«Δεν γίνεται να συμφωνούμε όλοι πως πρέπει να γίνουν τομές και μετά κάποιοι να διστάζουν και να κάνουν πίσω. Να μην ξεκινάει ποτέ η μεταρρύθμιση, ή να αρχίζει και μετά να συρρικνώνεται σε άτολμο εγχείρημα» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο -Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της ορθότητας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ κάνει απλά προτάσεις και είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλα τα κόμματα.
«Θέτουμε απλά την ατζέντα. Θα συζητήσουμε με τους πάντες. Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της ορθότητας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι χρειάζεται εθνική συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα και σταθερότητα για να είναι εγγυημένη η λειτουργία των θεσμών.

Αναλύοντας τις προτάσεις του κόμματός του ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε από τις μεταρρυθμίσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη λειτουργία της Βουλής και τις υποχρεώσεις και δικαιώματα βουλευτών και υπουργών.

Αναλυτικά ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

Πρόταση για ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού -βουλευτή

Αναλύοντας τις προτάσεις της ΝΔ για την διάκριση των εξουσιών ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η νέα Ελλάδα απαιτεί βουλευτές που αφοσιώνονται στο έργο τους και δικαστές που αποδίδουν με ανεξαρτησία και ταχύτητα δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα, η ΝΔ προτείνει:

Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει συνταγματικά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αναβάθμισης της Παιδείας και επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ
«Η γνώση και η έρευνα να μην μείνουν αντιπαραγωγικό μονοπώλιο στα χέρια των λίγων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Με αυτόν τον ανταγωνισμό θα γίνει και καλύτερη η δημόσια Παιδεία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που απαγορεύει συνταγματικά την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

«Δεν βιαζόμαστε εμείς, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει»

Προς το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επανέλαβε την φράση «Δεν βιαζόμαστε εμείς, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» και υπερθεμάτισε για ακόμη μια φορά για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή την Βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη.

«Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και προχωρούν. Ο συμψηφισμός οφειλών του ΦΠΑ- ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις- και στόχος είναι να επεκταθεί σε όλες τις οφειλές ιδιωτών. Εξορθολογισμός φορολογικής δικαιοσύνης, συγχώνευση ΔΟΥ, ψηφιακή διασύνδεσή τους. Ηδη το 97% δηλώσεων υποβάλλονται ηλεκτρονικά και γίνεται αυτόματη διασταύρωση, περιορίζεται η φοροδιαφυγή» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε «Εκσυγχρονίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα. Τελειώνουν τα κυκλώματα που λυμαίνονταν το χώρο. Εγιναν μεγάλες και πρωτοφανείς στην Ελλάδα αλλαγές για αδειοδότηση επιχειρήσεων. Ως τώρα είχαμε σύστημα που έδιωχνε τις επιχειρήσεις και αποθάρρυνε την επιχειρηματικότητα. Προχωράμε σε συνεχείς αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Αξιολογούνται για πρώτη φορά οι δομές και το προσωπικό. Εφαρμόζονται επιτέλους νέα οργανογράμματα στα υπουργεία, συμπληρώνονται από μηχανισμό αξιοκρατικής επιλογής προϊσταμένων».

Καταληκτικά ο πρωθυπουργός κάλεσε την παράταξή του να του δώσει εντολή για να αλλάξουν μαζί την Ελλάδα αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέροντας «Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα. Αυτή η βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών. Η επόμενη χρειάζεται δυνάμεις υπεύθυνες για να μπορέσει να είναι αναθεωρητική για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε πατρίδα που προσφέρει ασφάλεια, αξιοπρέπεια κ περηφάνια. Με δικαιοσύνη κ ευκαιρίες για όλους. Τα θεμέλια αυτά βάζουμε. Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμή να παραμερίσουμε τα εμπόδια και τους νοσταλγούς του χθες, να νικήσουμε όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω, να πετύχουμε το μεγάλο άλμα στο αύριο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ