Καμπανάκι κινδύνου από τις Εφορίες -Έκρηξη των οφειλών - iefimerida.gr

Καμπανάκι κινδύνου από τις Εφορίες -Έκρηξη των οφειλών

Καμπανάκι κινδύνου από τις Εφορίες -Έκρηξη των οφειλών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τουλάχιστον ανησυχητικά χαρακτηρίζονται τα νέα στοιχεία για την απόδοση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών, καθώς έχοντας κλείσει το πρώτο τρίμηνο, οι επιδόσεις κινούνται πολύ μακριά από τους ομολογουμένως πολύ υψηλούς μνημονιακούς στόχους.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,562 δισ ευρώ, τα οποία προστίθενται στο stock των 61,9 δισ ευρώ των παλαιότερων οφειλών! Από τις νέες οφειλές, η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει έως το τέλος Ιουνίου το 16%, ωστόσο ο πήχης των επιδόσεων στο πρώτο τρίμηνο βρίσκεται μόλις στο 9,27%, με αποτέλεσμα και ο στόχος έτους (25%) να φαντάζει απίθανος. Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά στις παλιές οφειλές, καθώς αν και η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει 1 δισ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 2 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 561 εκατ. ευρώ

Προβληματική χαρακτηρίζεται και η απόδοση των φοροελεγκτικών μηχανισμών, καθώς ενώ είναι σε εξέλιξη εκατοντάδες έλεγχοι, η ολοκλήρωση τους μοιάζει με... Ηράκλειο άθλο! Είναι ενδεικτικό ότι αν και πρέπει στο πρώτο εξάμηνο να έχουν ολοκληρωθεί 250 πλήρεις έλεγχοι και στο σύνολο του έτους 500, στο πρώτο τρίμηνο ο πήχης «κόλλησε» στους 95, ενώ και οι εισπράξεις έναντι των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων περιορίζονται στο 26,73% έναντι στόχου 65%.

Χειρότερα είναι τα πράγματα εάν εξετάσει κανείς τις «ευαίσθητες» κατηγορίες των ατόμων μεγάλου πλούτου, των off shore και των εμβασμάτων, καθώς ανά κατηγορία έχουν ολοκληρωθεί μόλις 59, 4 και 31 αντιστοίχως, την ώρα που οι μνημονιακοί στόχοι είναι 307 ολοκληρωμένοι έλεγχοι συνολικά στο εξάμηνο και 720 στο τέλος του έτους. Κατόπιν τούτου, το ότι οι εισπράξεις περιορίζονται στο 28,89% έναντι στόχου 50%, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα αυτή θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς από τον Μάρτιο και μετά υπάρχει ένταση των ελέγχων και των ρυθμών ολοκλήρωσης τους. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο ξεκίνησαν 468 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου, άλλοι 657 σε πρόσωπα με εμβάσματα και άλλοι 152 σε off shore. Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έλεγχοι οφειλές Eφορίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ