Δύσκολοι χωρισμοί: Τι οδηγεί τους άντρες να «εξαφανίζονται»; - iefimerida.gr

Δύσκολοι χωρισμοί: Τι οδηγεί τους άντρες να «εξαφανίζονται»;

Δύσκολοι χωρισμοί: Τι οδηγεί τους άντρες να «εξαφανίζονται»;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν και οι ανθρώπινες σχέσεις δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο τα πράγματα τελειώνουν, δεν είναι πάντα ο ιδανικός. Η εξαφάνιση του συντρόφου, γνωστό και ως «Ghosting», είναι ίσως το πιο επώδυνο και συχνά ανεξήγητο φαινόμενο στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Γκάρεθ Μέι, αναλύτρια των ανθρωπίνων σχέσεων, σε σχετικό της άρθρο στην Βρετανική Telegraph εξηγεί τι είναι το φαινόμενο του Ghosting και τι ωθεί τους άνδρες σε αυτό.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μέι, είτε θέλετε να ξέρετε τη λέξη ή όχι, οι πιθανότητες είναι να έχετε πέσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας θύμα ενός «φαντομά». Ενα αδέξιο one-night stand που δεν είχε ανταπόκριση ξανά, η ξαφνική σιωπή ενός συντρόφου που ξαφνικά ένιωσε πιεσμένος από τη σχέση σας, ή μία ευγενική «χυλόπιτα» σε ένα πάρτι, από κάποιον που έσπευσε να εξαφανιστεί στο πλήθος, όλα εντάσσονται στο φαινόμενο του Ghosting.

Με την κυριολεκτική σημασία, το Ghosting σημαίνει ουσιαστικά, να σταματήσει ο άλλος να μας μιλάει και να εξαφανιστεί χωρίς καμία δικαιολογία. Υπάρχουν διάφορα είδη φαντομάδων και ποικίλουν ανάλογα το είδος της σχέσης.

Οπως όλοι γνωρίζουμε η οικειότητα είναι καθαρά υποκειμενική. Ενα αδιάφορο για κάποιον άτομο, μπορεί να είναι σχέση ζωής για κάποιον άλλο. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες συνήθως, οι οποίοι αφού καλυφθούν συναισθηματικά και ερωτικά απλώς εξαφανίζονται όταν κανείς δεν κοιτάει. Αυτοί είναι οι «αγενείς» φαντομάδες και ευθύνονται για την κακή φήμη όλης της κατηγορίας.

Ο νόμος της εξαφάνισης, σύμφωνα με την Μέι, προκύπτει όταν κάτι πολύ σοβαρό φαίνεται στον ορίζοντα και αγχώνει τον σύντροφο, αναγκάζοντας τον να κάνει μία δειλή έξοδο. Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνδρες επιλέγουν να κρυφτούν στις σκιές αντί να έχουν το ψυχικό σθένος να πουν αντίο;

Οπως εξηγεί η Μέι «είναι πιο εύκολη και ανώδυνη η υπεκφυγή από τη σύγκρουση. Αντί το άλλο άτομο να αναλύσει και να εξηγήσει τους λόγους που τον κάνουν να θέλει να φύγει και ενδεχομένως να τους λύσει, επιλέγει το μονοπάτι με τη μικρότερη αντίσταση»

«Με ένα τεράστιο φάσμα σχέσεων σε προσφορά και μεγάλη αύξηση των επιλογών, το ghosting είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος χωρισμού για τις σχέσεις που είναι ασαφείς από την αρχή. Ωστόσο αυτό είναι δειλία και ανασφάλεια» εξηγεί η Μέι.

«Το Ghosting ωστόσο δεν είναι αποκλειστικά ανδρικό φαινόμενο, αφού παρατηρείται συχνά και στις γυναίκες και είναι υποπροϊόν του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μας αποδεικνύει ότι είμαστε όλο και λιγότερο σε θέση να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας και ότι νιώθουμε λιγότερο δεμένοι με τα άλλα ανθρώπινα όντα» προσθέτει.

Οι σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις στον τεχνολογικό κόσμο μας, συχνά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι το smartphone σας. Το Ghosting δυστυχώς, είναι εδώ για να μείνει. Ετσι ίσως το μόνο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε, δεν είναι «γιατί ο άλλος έγινε φαντομάς» αλλά «γιατί τον αφήνουμε να μας στοιχειώσει;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχέσεις άνδρες one night stand χωρισμοί ghosting
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ