«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τις συνέπειες θα τις υποστείτε όλοι όπου κι αν ζείτε». Με αυτά περίπου τα λόγια η κυβέρνηση Ομπάμα επιχείρησε χθες να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς, ως προς το πρόβλημα του περιβάλλοντος και να τους προειδοποιήσει για το εξής απλό: αν δεν λάβουμε εγκαίρως μέτρα, μας περιμένει ένα ζοφερό μέλλον και το παρόν μάς προϊδεάζει.
Καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, πλημμύρες στη Φλόριντα, τρομακτική ξηρασία στην Αριζόνα και στο Νέο Μεξικό, ανεμοστρόβιλοι στις μεσοδυτικές πολιτείες, πολικό ψύχος στο Βορρά. Οι Αμερικανοί, ανάλογα με το μέρος στο οποίο ζουν, βιώνουν ήδη ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία διαρκώς θα εντείνονται εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εκτός αν συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν οι ίδιοι να ανατρέψουν την πορεία προς την καταστροφή.
Η έκθεση που παρουσίασε χθες ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο και η οποία, σύμφωνα με τα σχόλια του τύπου, ήταν «το μεγαλύτερο σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση πάνω στο περιβαλλοντικό ζήτημα», εξήγησε με απλά παραδείγματα τι σημαίνει η αλλαγή του κλίματος για την καθημερινή ζωή του μέσου Αμερικανού. Πρόκειται, στην ουσία, για την πρόσφατη ανησυχητική έκθεση του ΟΗΕ για ην κλιματική αλλαγή προσαρμοσμένη στα αμερικανικά δεδομένα. «Δεν μιλάμε πια για μια μελλοντική πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρρεάζει όλες τις περιοχές της χώρας», δήλωσε ο Τζπν Χόλντρεν, διευθυντής του γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.
Τα συγκριτικά στοιχεία για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων μέσα στα τελευταία 50 χρόνια: Για παράδειγμα, μεταξύ 1958 και 2012, ο αριθμός των ραγδαίων βροχοπτώσεων στις βορειοανατολικές πολιτείες αυξήθηκε κατά 71%, κατά 37% στο κέντρο και 27% στο Νότο. Η μέση ετήσια θερμοκρασία η οποία αυξήθηκε κατά 1 βαθμό μέσα στα τελευταία 100 χρόνια. Η αύξηση αυτή όμως ενδέχεται να σκαρφαλώσει στους 4,5 βαθμούς στο τέλος του 21ου αιώνα.
Το 2012, όταν οι νοτιοανατολικές πολιτείες ζούσαν τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα «Σάντι», οι κεντρικές πολιτείες γνώρισαν έναν από τους χειρώτερους καύσωνες στην ιστορία τους με θερμοκρασίες ρεκόρ πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από 10 συνεχόμενες ημέρες. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η αύξηση της στάθμης του νερού στην ανατολική ακτή. Στα νότια σημειώνει, το Μαϊάμι θα πρέπει να δαπανήσει πολλά εκατομμύρια σε αντιπλημμυρικά έργα. Στα νοτιοδυτικά, λόγω της ξηρασίας, θα ξεσπούν όλο και περισσότερες πυρκαγιές και η κατάσβεσή τους θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. «Οι συνέπειες», σημειώνει, «θα είναι πολύ σοβαρές σε όλους τους τομείς της ζωής: στην υγεία, στην κατοικία, στις συγκοινωνίες, σε όλες τις υποδομές...»
Σκοπός της έκθεσης είναι να αφυπνίσει μια χώρα η οποία είναι η δεύτερη στον κόσμο σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά την Κίνα, άρα υπεύθυνη σε πολύ μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Φωτογραφίες: Associated Press, EPA