Πέθανε στα 81 του ο συλλέκτης του «θησαυρού των Ναζί», Κορνέλιους Γκούρλιτ - iefimerida.gr

Πέθανε στα 81 του ο συλλέκτης του «θησαυρού των Ναζί», Κορνέλιους Γκούρλιτ

Πέθανε στα 81 του ο συλλέκτης του «θησαυρού των Ναζί» Κορνέλιους Γκούρλιτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 81 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ο άνθρωπος που κρατούσε μυστικά επί δεκαετίες στο διαμέρισμά του στο Μόναχο, μία απο τις μεγαλύτερες συλλογές Έργων Τέχνης στον κόσμο. Γιος του Χίλντερμπραντ Γκούρλιτ, ενός εμπορου Τέχνης του Γ Ράιχ, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με μοναδική συντροφιά 1000 και πλέον πίνακες του Ανρί Ματίς, του Πάουλ Κλέε και του Πάμπλο Πικάσο μεταξύ άλλων, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Πριν από μερικούς μήνες είχε υποβληθεί σε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και αφού παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο είχε ζητήσει να επιστρέψει στο σπίτι του. Οι γιατροί τον παρακολουθούσαν μέρα και νύχτα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του. Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2013, μέσα απο ένα άρθρο του περιοδικού Focus και προκάλεσε σάλο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των νόμιμων κληρονόμων του θησαυρού. Στην πλειοψηφία τους ειναι απόγονοι των Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Έκτοτε με φόντο τις διεθνείς πιέσεις, η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για την προέλευση και την αυθεντικότητα των έργων.

Στις αρχές Απριλίου, ο Γκούρλιτ είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις Αρχές να επιστρέψει τα έργα στους κληρονόμους, αρκεί να ολοκληρωνόταν η έρευνα για την προέλευσή τους μέσα σε διάστημα ενός έτους. Ο θάνατός του αλλάζει τα δεδομένα.

Ο πατέρας του ήταν ένας απο τους τέσσερις εμπόρους έργων τέχνης που φέρεται να είχε λάβει εντολή από τον ίδιο το Χίτλερ να αγοράζει και να πουλάει εκθέματα της λεγόμενης "εκφυλισμένης τέχνης", που είχαν κατασχεθεί από τα μουσεία ή είχαν πουληθεί για... ψίχουλα, απο τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ