Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, προφυλακισμένοι εν ενεργεία βουλευτές θα μεταφερθούν με χειροπέδες στη Βουλή, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και Γιώργος Γερμενής θα μεταφερθούν στο Κοινοβούλιο για να λάβουν μέρος στη συζήτηση και στην ονομαστική ψηφοφορία, για τις αιτήσεις άρσης της ασυλίας τους στην Ολομέλεια του Σώματος.
Οι δύο βουλευτές αναμένεται να μεταφερθούν από τις φυλακές με κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας και φορώντας χειροπέδες, τουλάχιστον μέχρι την είσοδο της Βουλής από τις φυλακές Ναυπλίου και Κορυδαλλού όπου κρατούνται.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τη μεταγωγή των βουλευτών
Η ΕΛ.ΑΣ έχει ετοιμάσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την μεταγωγή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις φυλακές στην Βουλή. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι Στάθης Μπούκουρας και Γιώργος Γερμενής θα μεταφερθούν με κλούβα της Αστυνομίας έως την είσοδο του Μεγάρου της Βουλής, όπου και θα τον παραλάβουν οι άνδρες της ασφάλειας του Κοινοβουλίου. Για την μετακίνησή τους εντός του Κοινοβουλίου, η Αστυνομία θα βρίσκεται σε συνεργασία με την φρουρά της Βουλής.
Μάλιστα, συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη υποστήριξαν πως θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες που προβλέπονται στις περιπτώσεις μεταφοράς κρατουμένων σε δικαστήριο.
Το κατηγορητήριο για τους δύο Χρυσαυγίτες
Οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους Στάθη Μπούκουρα, Γιώργο Γερμενή αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Παράλληλα θα εξεταστούν και οι αιτήσεις για την άρση ασυλίας του βουλευτή Νίκου Μίχου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, αλλά και παράνομης κατοχής πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (ανεξάρτητος) για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Σόου ετοιμάζει η Χρυσή Αυγή
Η μεταγωγή των βουλευτών της ΧΑ με χειροπέδες στη Βουλή αναμένεται να αποτελέσει «πάτημα» για τους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να μετατρέψουν τη διαδικασία σε τηλεοπτικό σόου και με τους συνήθεις τρόπους -μη κοινοβουλευτικούς- φωνές και κραυγές να προκαλέσουν για μία ακόμα φορά σκηνές χάους στο Κοινοβούλιο.
Ποια θα είναι η διαδικασία της συζήτησης
Η συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 108 παράγραφος 1 εδάφιο 2 και επομένως το λόγο δικαιούται να πάρει ο βουλευτής που έχει αντίρρηση στην αίτηση του εισαγγελέα, για άρση της ασυλίας του.
Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνο αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα ή η δίωξη ή η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.
Η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας και προκειμένου να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων.
Για τη διευκόλυνση και μόνο της ονομαστικής ψηφοφορίας, καταρτίζεται ψηφοδέλτιο, στο οποίο ο κάθε βουλευτής αναγράφει το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, διότι αυτό απαιτεί η φανερή ψηφοφορία.
Η απόφαση της εισαγγελίας φυλακών να δώσει άδεια να παραστεί ο Γιώργος Γερμενής στη Βουλή, θεωρείται πρόκριμα και για τους υπόλοιπους προφυλακισμένους. Νομικοί της Βουλής σημείωναν ότι οι αποφάσεις των εισαγγελέων, για το εάν εγκρίνουν ένα αίτημα ή όχι, κρίνεται αυτόνομα και ανάλογα με τις περιστάσεις που συντρέχουν.