Θορυβημένο από την απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων, λόγω υπέρβασης έστω λίγων ευρώ των εισοδηματικών ορίων, το υπουργείο Οικονομικών φέρνει άρον- άρον την Απόφαση με την οποία υιοθετείται εισοδηματικό «αμορτισέρ» ανάλογο με αυτό που προβλέφθηκε για τους ένστολους. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η νέα κλίμακα με τα εισοδηματικά όρια θα εφαρμοστεί και σε όσες αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι περίπου 350.000 αιτήσεις θα ξαναπεράσουν από την «κρισάρα» του ΚΕΠΥΟ, με αποτέλεσμα όσοι εισπράξουν σε πρώτη φάση το επίδομα να ξεπερνούν τις 265.000 που είχε εγκρίνει κατ' αρχήν το σύστημα.
Το νέο σύστημα θα προβλέπει ότι ο «κόφτης» δεν θα μπαίνει στις 6.000 ευρώ για τον άγαμο -που είναι στο εισόδημα αναφοράς-, αλλά το όριο θα εκτείνεται έως τις 6.500 ευρώ, με ισόποση απομείωση του βασικού επιδόματος των 500 ευρώ. Έτσι π.χ. εάν κάποιος έχει εισόδημα 6.200 ευρώ, δεν θα πάρει 500 ευρώ αλλά 300 ευρώ.
Η «χαλάρωση» του βασικού εισοδηματικού ορίου στις 6.500 ευρώ, συμπαρασύρει όμως και την υπόλοιπη κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζονται τα εισοδηματικά όρια για τα ζευγάρια (+ 1/3 του εισοδήματος αναφοράς για την σύζυγο) και τα παιδιά (+ 1/6 του εισοδήματος αναφοράς για κάθε παιδί). Έτσι, για ένα ζευγάρι ο «κόφτης» δεν μπαίνει πλέον στις 8.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο εκτείνεται έως τις 8.667 ευρώ, για ένα παιδί το όριο εκτείνεται πλέον έως τις 9.750 ευρώ (αντί 9.000 ευρώ), για δύο παιδιά εκτείνεται έως τις 10.833 ευρώ (αντί 10.000 ευρώ) κ.λ.π. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το επίδομα της εκάστοτε κατηγορίας θα απομειώνεται κατά περίπτωση ανάλογα με το πόσο υπερβαίνει κανείς το βασικό όριο της κάθε κατηγορίας. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά και εισόδημα 10.500 ευρώ δεν θα πάρει επίδομα 834 ευρώ, αλλά 334 ευρώ.
Αυτό που ξεκαθαρίζουν, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στα τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως «παγίδα» ακόμα και για ανέργους με μηδενικό εισόδημα.