Ο Βενιζέλος επιμένει: Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος επιμένει: Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εμμένει στους υψηλούς τόνους τους οποίους χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε με «Πρέπει να υπάρχει πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα», ενώ έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο το μήνυμά του σημειώνοντας «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση».

Η συνάντηση των δύο εταίρων πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των τελευταίων τοποθετήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εν μέσω μιας μίνι κυβερνητικής κρίσης εξαιτίας των αντιδράσεων στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Και, παρά το γεγονός πως η μίνι κρίση φαίνεται να ξεπερνιέται, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξακολουθεί να «απειλεί» την κυβέρνηση με κύριο στοίχημα την επιβίωση της Ελιάς.

Σε δηλώσεις του, όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Ήδη έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα, έχουμε αρχίσει την έξοδο από την κρίση». Είπε ακόμη ότι τώρα ο λαός σε πρακτικό και καθημερινό επίπεδο θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή σιγά-σιγά, η οποία θα γίνει μετά πιο έντονη και πολύ πιο γρήγορη. «Στόχος τώρα» συνέχισε «είναι να επιβεβαιώσουμε και να επισημοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέος, το οποίο ήδη οι αγορές με πανηγυρικό τρόπο έχουν κρίνει ως βιώσιμο».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι με τον κ. Σαμαρά συζήτησαν φυσικά και το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο κινείται η χώρα, «γιατί προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτό τον εθνικό στόχο, να αποδώσουν πλήρως οι δραματικές προσπάθειες και θυσίες του λαού, πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα και πιο συγκεκριμένα κυβερνητική σταθερότητα». Επανέλαβε την άποψη του: «Η κυβερνητική σταθερότητα διασφαλίζεται μέσα από τον ρόλο του προοδευτικού πόλου που μάχεται μέσα από το σχήμα της Ελιάς, γιατί χωρίς προοδευτικό πόλο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής που εμείς διαμορφώσαμε και κουβαλήσαμε στην πλάτη μας επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Υπενθύμισε» δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας αυθαίρετα, αλλά για λόγους εθνικής ανάγκης, επειδή αυτή την εντολή έδωσε ο λαός τον Ιούνιο του 2012, όταν εν γνώσει των συνεπειών και των καταστάσεων «επέλεξε με καθαρή πλειοψηφία την εφαρμογή αυτής της υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής, με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη, για να βγούμε από την κρίση και όχι από την Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Για το αν αυτή η θέση του θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία αποχώρησης από την κυβέρνηση, εάν η «Ελιά» δεν «πιάσει» τα ποσοστά που επιθυμεί, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι η δική μας αποχώρηση από την κυβέρνηση, η κυβέρνηση ανήκει στη συνεργασία, δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι συνεπώς «το θέμα είναι είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια συνολικά».

υ είδους πολιτικό εκβιασμό, για να τονίσει πως λέει το αυτονόητο, ότι περιγράφει την πραγματικότητα με τρόπο δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο, «γιατί αν δεν έχεις την εντολή ή έστω την ανοχή, την κατανόηση του λαού, δεν μπορείς να πορευτείς». «Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε: «Θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, διότι εδώ χρειαζόμαστε τη συστράτευση της κοινωνίας, τη συστράτευση των εθνικών δυνάμεων και μία στοιχειώδη συναίνεση».Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αστείο» το επιχείρημα ότι αυτό που λέει συνιστά κάποιο

Σχετικά με το εάν υπάρχει κάποιο ποσοστό «ορόσημο» για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όχι, δεν υπάρχουν αριθμοί, υπάρχουν εντυπώσεις. Αφού επισήμανε «δεν πάμε σε βουλευτικές εκλογές, αλλά αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές», καθώς επίσης και ότι απέτυχε και εγκαταλείφθηκε η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική εικόνα» δηλαδή, όπως υπογράμμισε, ότι «δεν πρέπει το βράδυ των εκλογών του β' γύρου και των ευρωεκλογών, να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης».

Σχετικά με το εάν ενδέχεται να αποσύρει τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Όχι, αυτά είναι αστεία», «δεν μιλάμε γι αυτό» για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, είναι ο κορμός και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας. Μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε την εθνική στρατηγική, αλλά χρειαζόμαστε έγκριση, στήριξη, ανοχή, κατανόηση, συστράτευση». Είπε ακόμη: «Στις πλάτες τις δικής μας υπευθυνότητας έχει στήσει χορό η δημαγωγία, η ανευθυνότητα, το ψέμα». Και επιπλέον: «Αυτός είναι ο εκβιασμός, ο εκβιασμός της συνείδησης του λαού είναι ο εκβιασμός της δημαγωγίας, του εύκολου ψέματος και της ψευδαίσθησης». Αντίθετα, είπε ότι «η αλήθεια δεν είναι ποτέ εκβιαστική, αλλά σε λυτρώνει γιατί βλέπεις τα πράγματα καθαρά και αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου».

Μύλος στο ΠΑΣΟΚ από τη νέα στρατηγική -Ποιοι στηρίζουν και ποιοι διαφωνούν

Η αλλαγή πλεύσης του προέδρου του κόμματος έχει φέρει σαφείς αναταράξεις και στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Τo πρωί της Τρίτης ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξαπέλυσε βολές κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μιλώντας για άθλιο και αφελή εκβιασμό που στέλνει τους ψηφοφόρους στη ΝΔ, αλλά έκανε λόγο και για τακτική αυτοκτονίας του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Από την άλλη πλευρά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πέσει εάν το ΠΑΣΟΚ βυθιστεί στις εκλογές.

«Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις για τις λαϊκές, πέφτουν για το δίλημμα που έθεσε ο Βενιζέλος», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Το βράδυ των εκλογών οι πολίτες θα μας αξιολογήσουν κι εμείς θα αξιολογήσουμε» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ανεβάζει τους τόνους ο Γρηγοράκος: Αν χάσει η Ελιά θα γίνουμε Ουκρανία

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η Ελιά καταψηφιστεί, η χώρα θα γίνει Ουκρανία.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας, να απαντήσουμε σε κάποια ζητήματα και σε κάποια διλήμματα. Θέλουμε η χώρα να βγει από τα αδιέξοδά της, από τα μνημόνια και να ακολουθήσει το δρόμο της σταθερότητας ή θέλουμε η χώρα το βράδυ των εκλογών να είναι μια χώρα η οποία θα υποστεί αυτά που υπόκεινται οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ουκρανίας, της Τουρκίας;» είπε σε προεκλογική εκδήλωση στον Βόλο ο κ. Γρηγοράκος.

Στήριξη από Λοβέρδο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, από την πλευρά, του συμφώνησε απόλυτα με το δίλημμα «Ελιά ή εθνικές κάλπες» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84»,«όχι απλώς συμφωνώ απόλυτα» αλλά «μαζί με τον κ. Βενιζέλο συνδιαμορφώσαμε αυτήν τη γραμμή την προηγούμενη εβδομάδα. Ταυτίζομαι με την πολιτική αυτή. Μαζί με τον κ. Αηδόνη και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκροτούμε μια 30άδα βουλευτών στη Βουλή, στην οποία στηρίζει η χώρα την πορεία της».

Ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος «σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» είπε ότι «αν αυτός ο πολίτης δεν θέλει αστάθεια, θέλει σταθερότητα και συνέχιση της πολιτικής πορείας, φυσικά με διορθώσεις και παρεμβάσεις κοινωνικής συνοχής, αυτήν τη σταθερότητα δεν την εξασφαλίζει, αν δεν ψηφίσει την "Ελιά"».

Εξηγώντας δε το δίλημμα δήλωσε: «Εμείς θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι είμαστε βαθιά δημοκράτες. Δεν μπορούμε άλλα να λέει ο κόσμος και άλλα να κάνουμε εμείς. Αν οι πολίτες επιβεβαιώσουν ότι θέλουν να πάμε σε εκλογές, δεν θα είμαστε αυτοί που θα παραβιάσουμε τη λαϊκή βούληση. Δεν θέλεις να συνεχίσουμε σε αυτήν τη γραμμή; Τότε αποσύρεις την εμπιστοσύνη σου σε εμάς. Θέλεις; Στήριξέ μας. Δεν είμαστε παρακολούθημα και βολικό δεκανίκι κανενός».

Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση

Ανθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, υποστηρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση. «Εκβιάζοντας» πολιτικά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2012 να του δώσουν ένα βιώσιμο ποσοστό στις ευρωεκλογές, επιδιώκει να κρατήσει ο ίδιος την πρωτοβουλία στο χώρο της κεντροαριστεράς και να ορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Άλλωστε, έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο, πως η Ελιά δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά θα συνυπολογιστεί και το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου όντως αρκετοί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα πάνε καλά.

Φωτογραφίες intimenews -Δημήτρης Κωτσάκης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ