Ο Φρανσουά Ολάντ, ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας «γιόρτασε» χθες τα δύο χρόνια από την εκλογή του στο μέγαρο των Ηλυσίων, με μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στα δίκτυα BFMTV και RMC.
Επί μία και πλέον ώρα απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ζαν-Ζακ Μπουρντέν, αλλά και των Γάλλων πολιτών, επιχείρησε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ενώ για μία ακόμη φορά προσπάθησε να τους πείσει πως η ανάκαμψη θα έρθει στη δεύτερη φάση της θητείας του.
«Δίνω μάχη, δεν με ανησυχεί η εκλογή μου ή η επανεκλογή μου, αλλά το μέλλον της Γαλλίας» διεμήνυσε. Παραδέχθηκε ότι η ανεργία δεν έχει μειωθεί «αλλά σταθεροποιήθηκε» και υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στο εξής πιο γρήγορα. «Πρέπει να βιαστούμε (...) η κατάσταση είναι ανυπόφορη για τους Γάλλους, θέλουν αποτελέσματα».
Δύο χρόνια μετά την παραλαβή της σκυτάλης από το Νικολά Σαρκοζί, ο Ολάντ εξακολουθεί να μην πείθει. Μετά το ηχηρό «χαστούκι» των πρόσφατων τοπικών εκλογών και τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, η δημοτικότητα του εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση για το περιοδικό Les Echos έπεσε 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα μήνα, αγγίζοντας πλέον το 20%.
Τα σκάνδαλα στην προσωπική του ζωή, οι συνεχείς αναδιπλώσεις σε ζητήματα όπως η φορολογία και ο δείκτης της ανεργίας, που παραμένει πεισματικά πάνω απο 10%, δεν τον αφήνουν να ανακάμψει.
Στη χθεσινή του ομιλία, πάντως, όπως είχε κάνει και στη συνέντευξη Τύπου του Ιανουαρίου, ο Ολάντ δεν είπε κουβέντα για τα προσωπικά του. «Η σχέση μου με τους Γάλλους είναι απλή : θέλω να με κρίνουν για το έργο μου» σχολίασε λακωνικά.
Στη θέση του μίλησε η πρώην αγαπημένη του Βαλερί Τριερβελέρ, την οποία χώρισε δημόσια στις αρχές του χρόνου - μετά την αποκάλυψη της πολυσυζητημένης του σχέσης με την ηθοποιό Ζιλι Γκαγιέ. Η βετεράνος δημοσιογράφος που επισκέφθηκε την Αϊτή τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, φαίνεται πως δεν του κρατάει κακία. Μιλώντας στο Europe 1 του ευχήθηκε «καλή επιτυχία για τα τρία χρόνια που απομένουν», ενώ κάλεσε τους Γάλλους να του δώσουν...πίστωση χρόνου. «Δεν κρίνουμε τη θητεία στα δύο, αλλά στα πέντε χρόνια, όταν ολοκληρωθεί».