Γιατί ο Βενιζέλος απειλεί αιφνιδίως την κυβέρνηση και πόσο το εννοεί - iefimerida.gr

Γιατί ο Βενιζέλος απειλεί αιφνιδίως την κυβέρνηση και πόσο το εννοεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ριψοκίνδυνη απόφασή του να θέσει θέμα συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αν η Ελιά αποδοκιμαστεί στις εκλογές.

Ο αιφνιδιασμός ήταν ορατός και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος από το γεγονός ότι τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δηλητηριάσουν το καλό κλίμα και να επιβραδύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Η επιβίωση της Ελιάς, το στοίχημα
Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχουν τις ίδιες επιδιώξεις ενώπιον της εκλογικής αναμέτρησης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει αυτό να γίνει αντιληπτό.

Το ενδεχόμενο να συνθλιβεί το ΠΑΣΟΚ στην πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ορατός κίνδυνος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος ανησυχεί και για την δική του προσωπική επιβίωση.

Για τη ΝΔ είναι σημαντικό να περιορίσει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διαχειριστεί την όποια μικρή διαφορά μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές θα ήταν και προσωπική του αποδοκιμασία, αφού ο ίδιος θα κρινόταν ως υπεύθυνος της κατρακύλας του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος σε μονοψήφια ποσοστά.

Οι χαμένοι ψηφοφόροι
Αυτό που φοβάται η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη στραφεί σε άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, και οι εναπομείναντες δεν θα διστάσουν να ψηφίσουν τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να εμποδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ετσι, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να κλείσει το δρόμο στους επίδοξους δελφίνους του και απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές και να ανοίξει, πιθανόν, ο δρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Απειλεί, με άλλα λόγια, να τα τινάξει όλα στον αέρα για να μην κινδυνεύσει ο ίδιος.

Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση
Ανθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, υποστηρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση. «Εκβιάζοντας» πολιτικά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2012 να του δώσουν ένα βιώσιμο ποσοστό στις ευρωεκλογές, επιδιώκει να κρατήσει ο ίδιος την πρωτοβουλία στο χώρο της κεντροαριστεράς και να ορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Άλλωστε, έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο, πως η Ελιά δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά θα συνυπολογιστεί και το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου όντως αρκετοί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα πάνε καλά.


Οι ευθύνες του Γιώργου Παπαδρέου στο αποτέλεσμα

Με ένα μικρό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, μεγέθους 6-7%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα υποστηρίξει ότι συγκράτησε τα πράγματα, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν τις προθέσεις του. Αν, μάλιστα, αυτό το ποσοστό συνδιαστεί με νίκη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλάει για μικρή έστω επικράτηση.
Σε περίπτωση που τα ποσοστά της Ελιάς πέσουν κάτω από το 6%, τότε δεν αποκλείεται οι ευθύνες να πέσουν στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα κατηγορηθεί ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να αποδυναμώσει την παράταξη. Στην περίπτωση αυτή, το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε Συνέδριο μέσα στον προσεχή Ιούνιο και δεν αποκλείεται εκεί να τεθεί και το θέμα της παραμονής ή όχι στην κυβέρνηση.

Ποιοι θα τον αμφισβητήσουν
Ωστόσο, είναι προφανές ότι δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα ζητήσουν αλλαγή ηγεσίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ηδη, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Φώφη Γεννηματά, και κάποιος από την νεότερη γενιά, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης από την γενιά των 35άρηδων, μετρούν τις πιθανότητες να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά με νέα ηγεσία, ό,τι, δηλαδή, δεν κατάφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα τρία χρόνια παραμονής του στην προεδρία του κόμματος. Ακόμη και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει την πρόθεση να διεκδικήσει θέση στην κούρσα της αλλαγής ηγεσίας.

Το Μαξίμου σε δική του πορεία
Το Μαξίμου διανύει τη δική του καλή στιγμή και δυσανασχετεί με τη νέα «πράσινη» εμπλοκή που δημιουργείται μετά τη βόμβα Βενιζέλου για πιθανή αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση βαριάς ήττας στις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στην «πράσινη» εσωκομματική μάχη κα ετοιμάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την επαύριο των ευρωεκλογών. Οσοι γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζουν ότι δεν φοβάται αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και προετοιμάζεται να δώσει χρόνο στις εσωκομματικές διεργασίες της Χαριλάου Τρικούπη, διαχωρίζοντας τα κομματικά ζητήματα από τη λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τηλεοπτική συνέντευξη Σαμαρά και προεκλογικές εμφανίσεις

Σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει το Μαξίμου με κεντρικό πρόσωπο τον πρωθυπουργό και όπλο τα επιτεύγματα στην ελληνική οικονομία, το πρωτογενές πλεόνασμα και την επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει μία σειρά από παρεμβάσεις, περιοδείες και ομιλίες, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει και η προβολή των πρώτων τηλεοπτικών σποτ.

Ο κ. Σαμαράς θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στον ΑΝΤ1 η οποία θα μεταδοθεί μετά το τέλος του δελτίου ειδήσεων και εκεί αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα τόσο για τα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία που αναγνωρίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, όσο και για τις προβλέψεις της Κουμουνδούρου.

Την Τετάρτη σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο μουσικής θα αναλύσει τις θέσεις της ΝΔ για τις θεσμικές αλλαγές που προτείνει για την συνταγματική αναθεωρήση.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Δευτέρα στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών παρουσία και του Δημήτρη Αβραμόπουλου που είναι και ο υπεύθυνος του κόμματος για την συνταγματική αναθεώρηση.

Την Πέμπτη θα κηρύξει από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ και επίσημα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Ο κ. Σαμαράς θα υποστηρίξει πως στόχος της ΝΔ είναι η πρωτιά στις ευρωεκλογές, θα ζητήσει απ όλους τους βουλευτές να στηρίξουν έμπρακτα τις «γαλάζιες» επιλογές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ιδρύματος στην Φιλοθέη.

Εκεί αναμένεται να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και δήλωση στήριξης του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση ενόψει των ευρωεκλογών. Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του περιοδείες, ξεκινώντας από την Πελοπόννησο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ