Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται μετά τις ευρωεκλογές αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για πρώτη φορά, έθεσε θέμα παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση αν το ποσοστό που θα λάβει η Ελιά στις ευρωεκλογές είναι κάτω από το 10%.
Βαρόμετρο το ποσοστό τις Ελιάς στις Ευροεκλογές
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη στο MEGA απαντώντας σε ερώτηση τι θα σημαίνει αν το ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από το 10%, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σημασία έχει τι θα σημαίνει για τη χώρα, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας και κυβερνητικού προσανατολισμού. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει ερήμην του λαού και αναδείχθηκε το 2012 όταν όλα τα ζητήματα ήταν γνωστά σε όλους, σε αντίθεση με το 2009.
Ας σημειωθεί ότι στο εκλογικό μέτρο για κάθε κόμμα στις ευρωεκλογές είναι 4,77%.
Βενιζέλος: Η χώρα καταστράφεται
Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση του «Έθνους της Κυριακής», η οποία εμφανίζει ισοδύναμα τα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στο 20% και την «Ελιά» στο 4,2%, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτό οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο και ότι, έτσι, η χώρα καταστρέφεται. Δημιουργούνται, πρόσθεσε, τεράστια διλήμματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση στείρου διχασμού. Τα ποσοστά, ανέφερε, είναι χαμηλά για όλους και υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης.
Κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν
Ο πολίτης πρέπει σκεφθεί πώς θα διασφαλίσει αυτό που θέλει στις ευρωεκλογές, την κυβερνητική σταθερότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Mega, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις.
Αν ο κόσμος θέλει να κινδυνεύσει, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει, ενώ σημείωσε ότι κάποια στιγμή πρέπει τα βάρη να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αν ο λαός θέλει, ανέφερε επίσης, ας έρθουν οι νέοι, οι άφθαρτοι, οι φρέσκοι να μας πουν τι θα γίνει με τη χώρα, μεταξύ άλλων και για το χρέος.
Κριτική στο Θεοδωράκη: «Τι είναι το Ποτάμι;»
Αναφερόμενος στο «Ποτάμι», αναρωτήθηκε «τι είναι το Ποτάμι;», για να προσθέσει ότι δεν γίνεται πολιτική με την επιφάνεια των πραγμάτων και χωρίς απαντήσεις στα κρίσιμα θέματα. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν επειδή εμφανίζεται για πρώτη φορά. Όταν διεκδικείς την ψήφο του λαού, υπογράμμισε, πρέπει να πεις στο λαό πού τον πάς.
Στην Ελλάδα, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να έχουμε οικουμενική κυβέρνηση και αντ΄ αυτού έχουμε κατάσταση οιονεί εμφυλίου. Προέβλεψε, πάντως, ότι το βράδυ των εκλογών θα υπάρξει η απόλυτη διάψευση όλων των προβλέψεων για το αποτέλεσμα και ότι η στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει και πάλι.
Για την πρόταση του κ. Κουβέλη σχετικά με τον διάλογο για τη μεγάλη κεντροαριστερά, μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι αυτό που έχει πει ο ίδιος εδώ και καιρό. Και πρόσθεσε ότι η πρόταση που είχε γίνει από το Συνέδριο, ακόμα, του ΠΑΣΟΚ, ισχύει πάντα και ότι η πόρτα της «Ελιάς» είναι ανοιχτή. Παρατήρησε, όμως, ότι ο κόσμος, στις ευρωεκλογές, πρέπει να δώσει ένα μήνυμα για το ποιος ήταν σωστός μέχρι σήμερα και ποιος όχι.
Το επανέλαβε σε συνέντευξή του στα Νέα
«Εάν κάποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα, εάν κάποιος πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, πρέπει να στηρίξει τον προοδευτικό πόλο που είναι πολύ συγκεκριμένος, που εκφράζεται στη Βουλή με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Ελιάς», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Παράλληλα, βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «οι δήθεν "αντιμνημονιακοί" είναι αυτοί που χτυπιούνται υπέρ του μνημονίου τώρα, γιατί δεν έχουν τι να πουν, δεν έχουν τι να προτείνουν» και «χάνουν το πολιτικό τους ψωμί».
Χρειάζεται ένα αποτέλεσμα που να μην επιδέχεται διφορούμενες αναγνώσεις
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι επειδή θα προσπαθήσουν το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου να κάνουν μια συνδυαστική ερμηνεία του αποτελέσματος «με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης και της εθνικής πολιτικής», γι' αυτό «χρειάζεται ένα αποτέλεσμα που να μην επιδέχεται διφορούμενες αναγνώσεις και να μη θέτει σε αμφιβολία την κυβερνητική σταθερότητα ως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του μεγάλου εθνικού στόχου, που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο και η επάνοδος στην κανονικότητα μιας αυτοδύναμης, ουσιαστικά ισότιμης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».
Αυτό όπως σημειώνει, «εξαρτάται, σε καθοριστικό βαθμό, από τη θέση που θα έχει το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά στο κομματικό φάσμα και άρα ο προοδευτικός πόλος μέσα στην κυβέρνηση».
Kρεμαστινός: Θα πληγεί η κυβερνητική σταθερότητα
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή απάντησε στο ερώτημα αν συμφωνεί με την άποψη ότι τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, εάν η Ελιά δεν λάβει ικανοποιητικό ποσοστό στις ευρωεκλογές
«Το πρώτιστο έργο του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς, όπως θέλετε πέστε το, είναι αυτή τη στιγμή να μην αμφισβητηθεί η σταθερότητα της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά βασικά της χώρας. Εάν λοιπόν ο κόσμος δεν θέλει τη σταθερότητα, έχει δύο τρόπους να το αποδείξει. Ο ένας είναι να αποδυναμώσει τη Ν.Δ. και ο άλλος είναι να αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι δικομματική και στηρίζεται στα δύο αυτά κόμματα. Είναι λοιπόν πάρα πολύ κατανοητό και σαφές ότι δεν είναι θέμα εκβιασμού του εκλογικού σώματος, αλλά είναι θέμα προβληματισμού του εκλογικού σώματος, ότι αν θέλει αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει πρέπει σ’ αυτά τα δύο κόμματα να τους δώσει την ίδια δύναμη που είχαν στις εκλογές τις κανονικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός.
Ο πήχης είναι στο 10-12%
Στην επισήμανση αν εννοεί ότι ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ είναι το 12% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Αυτό δεν είναι ο πήχης. Είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και για τη Ν.Δ. το αντίστοιχο είναι αυτό που πήρε τότε, το 27-28%. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ήταν ένα αποτέλεσμα διλημματικό, δηλαδή το 18% της μίας φοράς έγινε την επόμενη 28%. Τι ήταν αυτό; Ένα διλημματικό ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά πρέπει τουλάχιστον η Ν.Δ. να κυμανθεί στο 20% που είναι η πραγματική της βάση και το ΠΑΣΟΚ να κυμανθεί περί το 10-12% που είναι το δικό του ποσοστό».