Όλα καλά κι όλα ωραία θα ήταν στην Έκθεση εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα, εάν στις τελευταίες παραγράφους του δισέλιδου σημειώματος δεν υπήρχαν κάποιες αναφορές, οι οποίες αν μη τι άλλο προκαλούν σύγκρυο, όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως στους φορολογούμενους.
Αφού, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει τα εύσημα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς και τις ανάλογες προοπτικές που διαγράφονται για το 2014, επισημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους -όπως άλλωστε προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο- αναμένεται η αναθεώρηση στο πλαίσιο του ΦΠΑ, καθώς και στα συστήματα ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, καταλήγοντας στο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρατείνει μέτρα που λήγουν, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (3% του ΑΕΠ) για το 2015.
Στη πραγματικότητα η αναφορά της Κομισιόν στο καθεστώς ΦΠΑ επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί εξαρχής στην Αθήνα όχι μόνο για αποτελεσματικότερη συλλογή των φόρων (οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν ότι χάνονται 10 δις ευρώ κάθε χρόνο), αλλά και για «απλοποίηση» του συστήματος ήτοι μεταξύ άλλων στη κατάργηση των ειδικών συντελεστών π.χ. για τα νησιά του Αιγαίου. Στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν επισήμως σιγή ιχθύος, ωστόσο στελέχη που έχουν ασχοληθεί την τελευταία διετία με την εκπόνηση των φορολογικών νομοσχεδίων, επιβεβαιώνουν ότι θα γίνουν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.
Την... μπάλα στην εξέδρα ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών και όσον αφορά στην παράταση της έκτακτης εισφοράς για το 2015, καθώς παρά τις συνεχείς υπομνήσεις των δανειστών στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, η κυβέρνηση -για προφανείς λόγους- παραπέμπει το θέμα στις συζητήσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο, για τον Προϋπολογισμό του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα είχε συναινέσει στο «πάγωμα» του νέου μισθολογίου για τους ένστολους και της εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων, με αντάλλαγμα την επέκταση της έκτακτης εισφοράς και μετά το 2014.
Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, με βάση τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το φθινόπωρο θα πρέπει να γίνουν νέες αναλογιστικές μελέτες, επί των οποίων θα πρέπει να γίνουν παραμετρικές αλλαγές με στόχο τη βιωσιμότητα του συστήματος. Σημειώνεται ότι ο όρος «παραμετρικές» παραπέμπει στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπως και στα ποσοστά αναπλήρωσης.