«Το ελληνικό πλεόνασμα αποτελεί μαθηματικό θαύμα» γράφει το γερμανικό Der Spiegel - Μιλά για επιστροφή της «ελληνικής λογιστικής» - iefimerida.gr

«Το ελληνικό πλεόνασμα αποτελεί μαθηματικό θαύμα» γράφει το γερμανικό Der Spiegel - Μιλά για επιστροφή της «ελληνικής λογιστικής»

«Το ελληνικό πλεόνασμα αποτελεί μαθηματικό θαύμα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το πρωτογενές πλεόνασμα: ένα μαθηματικό θαύμα». Με τον ειρωνικό αυτό τίτλο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποδομεί σε άρθρο του εν όψει του σημερινού eurogroup τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η ελληνική οικονομία φέρεται να είχε πλεόνασμα 1,5 δισ. Ευρώ μέσα στο 2013. Την ίδια στιγμή όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει σήμερα και νέα βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της. Δικαιολογημένα», σχολιάζει στον πρόλογό του το περιοδικό, «Κι αυτό γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϊόν δημιουργικής λογιστικής, όχι όμως τόσο από τους Ελληνες, όσο από τους ίδιους τους δανειστές».

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσδοκά μια ώθηση εν όψει των ευρωεκλογών μέσα από μια θετική αποτίμηση της πορείας του εκ μέρους των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης», σχολιάζει το Spiegel. «Ομως, ενώ στο διεθνή τύπο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πανηγυρίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα, έγκριτοι οικονομολόγοι ασκούν δριμύτατη κριτική. Για αυτούς, το πλεόνασμα αποτελεί σκέτη πλάνη, ένα είδος απάτης στα πλαίσια της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες με στόχο να εξωραϊστούν στα χαρτιά τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας».

Οι ενστάσεις των οικονομολόγων εστιάζονται σε τρία κυρίως σημεία, σύμφωνα με το περιοδικό: 1) Η eurostat και η ελληνική ΕΛΣΤΑΤ φέρονται να είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. 2) Σαν να μην έφτανε αυτό, η Αθήνα φέρεται να προσέτρεξε εκ νέου στην περίφημη «ελληνική λογιστική», την ίδια που είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για να μαγειρέψει τους αριθμούς. 3) Ο όρος «πρωτογενές πλεόνασμα» υπονοεί και μια εξυγίανση των δημοσιονομικών στοιχείων, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα παραμένει υπερχρεωμένη.

Ενας από τους δριμύτερους επικριτές του πρωτογενούς πλεονάσματος εντός Γερμανίας είναι ο πρόεδρος του Ifo (Iνστιτούτο Οικονομικών Ερευνών) Χανς Βέρνερ Ζιν. «Οποιοσδήποτε προϋπολογισμός μπορεί να βγει πλεονασματικός αν κάποιος παραλείπει να αναφέρει πολλά από τα έξοδά του», σχολιάζει ο Βέρνερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας το έλλειμμα θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο με βάση τους κανονισμούς της Eurostat».

Επιστροφή στα «greek statistics»;

«Το ερώτημα περί επιστροφής στην "ελληνική λογιστική" δεν τίθεται μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα», γράφει το Der Spiegel, το οποίο παίρνει σχετικά στοιχεία από το μπλογκ του έλληνα οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη. Αναφέρει πάντως ότι σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι αρνητικές εκτιμήσεις του κύριου Βαρουφάκη για την πορεία της οικονομίας και το πλεόνασμα οφείλονται στο γεγονός ότι είναι σύμβουλος του αρχηγού του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα.

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι τα στοιχεία περί πλεονάσματος έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία της πραγματικής οικονομία: «Η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθεται πάνω σε ένα βουνό χρέους από απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 3,4 δισ. Ευρώ. Αυτό αφορά κυρίως χρέη προς τα νοσοκομεία, αλλά κι επιστροφές φόρου προς τους φορολογούμενους».

Τέλος, το Spiegel δεν παραλείπει να αναφερθεί με ειρωνικό τρόπο στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 525 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινωνικά αδύναμους, αλλά και σε ένστολους. «Από τις 10 θα αρχίσουν να εισπράττουν το μέρισμά τους οι 300.000 και πλέον δικαιούχοι. Ακριβώς πάνω στην ώρα για τις ευρωεκλογές», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Φωτογραφία: eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ