«Εκρηξη» της ανεργίας και μείωση του αριθμού των ατόμων που παίρνουν το σχετικό επίδομα προδίδουν οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, την τελευταία τετραετία ολοένα και περισσότεροι Ελληνες μένουν χωρίς δουλειά και εισόδημα, μια και σημειώθηκε αύξηση 45% στους εγγεγραμμένους άνεργους, αλλά μείωση 47% στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας.
Σε πραγματικούς αριθμούς, το συγκεκριμένο διάστημα προστέθηκαν 328.208 άτομα στη λίστα των ανέργων, την ώρα που ο αριθμός των επιδοτούμενων περιορίστηκε σε 138.824, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Ηδη έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η διανομή μερίσματος περίπου 60 εκατομμυρίων στους μακροχρόνια ανέργους το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ ξεκινά η συζήτηση για την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας. Ομως, οι πόροι του ΟΑΕΔ δυσκολεύουν έναν τέτοιο σχεδιασμό.
Βάσει νόμου, κανείς δεν μπορεί να πάρει επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα για περισσότερους από 12 μήνες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 μπήκε επιπλέον περιορισμός να μη χορηγείται επίδομα στο ίδιο πρόσωπο για πάνω από 16 μήνες μέσα στην τελευταία τετραετία. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η μέση διάρκεια επιδότησης ανέργων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τους 6-7 μήνες, κάτι που εξηγεί και τη μείωση των δικαιούχων.
Το Μάρτιο του 2010 οι επιδοτούμενοι ήταν 296.245 σε σύνολο ανέργων 734.509 δηλαδή 4 στους 10. Το Φεβρουάριο του 2014, ο αριθμός επιδοτούμενων ήταν 157.921 σε 1.062.717 ανέργους, δηλαδή, 15%. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις έρευνες εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο οι άνεργοι ήταν 1.317.848. Και το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Σε σύγκριση με την Ευρώπη, η Ελλάδα χορηγεί με μεγαλύτερη ευκολία το επίδομα ανεργίας, αλλά η διάρκεια και το ύψος του είναι σαφώς χαμηλότερα Στη Γερμανία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Αυστρία, ο άνεργος πρέπει να είναι ασφαλισμένος για τουλάχιστον 12 μήνες στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών- και όχι για πέντε μήνες όπως ισχύει στη χώρα μας.
Στο Βέλγιο ζητούνται 312 ημέρες εργασίας μέσα στους τελευταίους 21 μήνες, στη Βουλγαρία 9 μήνες σε διάστημα 15 μηνών. Η μοναδική χώρα με ευκολότερες προϋποθέσεις είναι η Γαλλία, που χορηγεί επίδομα με τέσσερις μήνες ασφάλιση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 28 μηνών.
Στη διάρκεια χορήγησης αλλά και το ύψος του επιδόματος ανεργίας όμως, οι Ελληνες είναι σε χειρότερη θέση. Στην Ελλάδα με 125 ένσημα εξασφαλίζει κανείς επίδομα για πέντε μήνες, ενώ χρειάζονται 250 ένσημα για επιδότηση για έναν χρόνο.
Στη Γερμανία το επίδομα ανεργίας διαρκεί έως και 24 μήνες, με το βάρος να πέφτει κυρίως στους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να πλησιάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη Γαλλία μπορεί να φτάσει και στα τρία χρόνια, αν ο άνεργος έχει συμπληρώσει τα 50, στη Δανία ανέρχεται στα 2 χρόνια, ενώ στην Ιταλία από το 2016 το επίδομα θα φτάνει έως και τους 18 μήνες για τους ανέργους άνω των 55 ετών. Η Ολλανδία έχει πιο γενναιόδωρο σύστημα, καθώς το επίδομα χορηγείται ακόμη και για 38 μήνες
Οσο για το ύψος του επιδόματος, στην Ελλάδα είναι 360 ευρώ το μήνα, στη Γερμανία 60-67% του καθαρού μισθού, στη Δανία 90% του πραγματικού μεροκάματου με ανώτατο πλαφόν 107 ευρώ την ημέρα, στη Σουηδία 80% του ημερομισθίου αναφοράς για τις πρώτες 200 ημέρες, με μέγιστο τα 78 ευρώ την ημέρα, στο Βέλγιο 60-65% του τελευταίου μισθού για τον πρώτο χρόνο.
Αυξάνονται οι άνεργοι, μειώνονται εκείνοι που παίρνουν επίδομα -Χωρίς δουλειά και εισόδημα χιλιάδες Ελληνες
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο