Υπό την απειλή γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης είναι πλέον η Ουκρανία έπειτα από τα βίαια επεισόδια και τις συγκρούσεις που διαδραματίστηκαν την Παρασκευή στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, αλλά και στην Οδησσό, ενώ, συνολικά 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τους τραυματίες να ανέρχονται σε εκατοντάδες.Εκρηξη βίας στην Οδησσό: 38 νεκροί από πυρκαγιά -Αλλοι 5 από συγκρούσεις
Σκηνικό πολέμου θυμίζει η κατάσταση στην Οδησσό, το σημαντικό λιμάνι που βρίσκεται μακριά από τις ανατολικές επαρχίες, καθώς, από το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και φιλορώσων. Οι νεκροί έφθασαν τους πέντε, ωστόσο, αρκετά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες.
Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, έγινε γνωστή η πιο τραγική εξέλιξη, καθώς, στο κτίριο των εργατικών συνδικάτων 38 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τα επεισόδια.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό. 38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα».
Είναι άγνωστο ακόμη το ποιοι έβαλαν τη φωτιά, με φιλορώσους και Ουκρανούς να αλληλοκατηγορούνται, ωστόσο, η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και στην Οδησσό.
Στρατιωτική επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ με οκτώ νεκρούς -Νέες μάχες τη νύχτα της Παρασκευής
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο ουκρανικός στρατός, υποστηριζόμενος από τεθωρακισμένα και δυνάμεις αέρος, ξεκίνησε εκ νέου την επονομαζόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» επιτιθέμενος με σφοδρότητα στην πόλη του Σλαβιάνσκ. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, έξι αυτονομιστές και πολίτες, αλλά και δύο μέλη του στρατού.
Από την πλευρά τους οι ένοπλοι, φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ουκρανικά ελικόπτερα, κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο.
Την ίδια στιγμή εικόνες από το Σλαβιάνσκ δείχνουν εκατοντάδες πολίτες να αντιδρούν οργισμένα στην εισβολή του στρατού και να του ζητούν να αποχωρήσει από την πόλη.
Το βράδυ της Παρασκευής ο στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την πόλη με τις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές να διεξάγονται πλέον σώμα με σώμα.
Σφοδρή σύγκρουση Ρωσίας με ΕΕ και ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες κατέληγαν σε αδιέξοδο και τη Μόσχα να εκφράζει ευθείες απειλές κατά του Κιέβου, αλλά και των «δυτικών» απειλώντας ότι διαπράττουν ένα μοιραίο λάθος και πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους.
«Ζητούμε από το Κίεβο και τους (δυτικούς) υποστηρικτές του να μην διαπράξουν ένα μοιραίο λάθος και να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να βάλουν γρήγορα τέλος στις τιμωρητικές επιχειρήσεις τους» εναντίον των αυτονομιστών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά δημόσια κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, πρόσθεσε.
Γαλλία: Πυρομανής πυροσβέστης η Μόσχα -Εξαπέλυσε συμμορίες αλητών
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν και η τοποθέτηση του πρεσβευτή της Γαλλίας, Ζεράρ Αρό, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι συμπεριφέρεται σαν «πυρομανής πυροσβέστης» την ώρα που η Ουκρανία «προσπαθεί να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της».
«Το Κίεβο», εξήγησε ο Γάλλος διπλωμάτης, «αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον στρατό και την αστυνομία του εναντίον των ενόπλων συμμοριών που δεν έχουν τη στήριξη του πληθυσμού. Οι συμμορίες αυτές είναι τόσο αυθόρμητες τοπικές συγκεντρώσεις που ήταν σε θέση να καταρρίψουν ένα ελικόπτερο με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, ένα όπλο που συνήθως δεν το βρίσκει κανείς στην αγορά του Χαρκόβου».
Η Ρωσία «εξαπέλυσε συμμορίες αλητών στην Ουκρανία αυτή επέλεξε αυτόν το δρόμο και σε αυτήν επαφίεται να κάνει ένα βήμα πίσω να ηρεμήσει τις ένοπλες συμμορίες τις οποίες εξοπλίζει» και κατόπιν να ξεκινήσει διάλογο με το Κίεβο, συνέχισε.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτις Σαμάνθα Πάουερ από την πλευρά της υποστήριξε ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί απλώς «να περιορίσει τη βία των παραστρατιωτικών που στηρίζονται από τη Ρωσία ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών».
Χαρακτήρισε μάλιστα τις ενέργειες του Κιέβου «λογικές και αναλογικές» λέγοντας ότι «πρόκειται ειλικρινά για αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα» για να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση.
«Καμία χώρα που εκπροσωπείται σε αυτό το τραπέζι δεν θα άφηνε να καταλαμβάνονται οι πόλεις της από ενόπλους», τόνισε εξάλλου ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κάνοντας λόγο για «τρομακτική υποκρισία» εκ μέρους της Μόσχας η οποία «εξοπλίζει τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου, όπως αυτό της Συρίας».
Ο προηγμένος οπλισμός που χρησιμοποιούν οι φιλορώσοι «μας επιβεβαιώνει ότι μεταξύ αυτών των ενόπλων ομάδων υπάρχουν και επαγγελματίες που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τη Ρωσία», κατέληξε.
Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν η 13η από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Καμία από τις προηγούμενες δεν κατέληξε στην υιοθέτηση κάποιας κοινής θέσης αφού η Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει δικαίωμα βέτο και μπορεί να μπλοκάρει οποιοδήποτε ψήφισμα προωθήσουν οι άλλες χώρες.