Το πρωί της Κυριακής του Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε το όνομά του, οι περισσότεροι άρχισαν να ... γκουγκλάρουν για να μάθουν ποιος είναι ο 33χρονος Νεοσμυρνιώτης που θα διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τρεις μήνες μετά και τρεις εβδομάδες πριν από την κάλπη, μίλησε στο iefimerida για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχαν, για τον πιο καταστροφικό δήμαρχο της Αθήνας, για την στάση του απέναντι στους παράνομους μετανάστες και εξήγησε γιατί πιστεύει πως θα εκλεγεί, καθώς και για τα πέντε συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνει από την 1η Σεπτέμβρη, αν τα καταφέρει, τελικά, να εκλεγεί.
Η ανακοίνωση του ονόματός σας για το δήμο της Αθήνας αιφνιδίασε, άρχισαν πολλοί να ψάχνουν στοιχεία για εσάς στο google. Πότε το αποφασίσατε;
Οι συζητήσεις με την παράταξη είχαν αρχίσει έναν μήνα πριν, περίπου. Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η πολιτική, ο δήμος της Αθήνας δεν είναι μόνο ζήτημα προσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, του lifestyle και του star system. Θέλαμε έναν υποψήφιο που να συμβολίζει τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους και ειδικά τους νέους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της κρίσης. Αυτή ήταν και η λογική της δικής μου υποψηφιότητας. Εξάλλου ζω στην Αθήνα, δεν έχω αυτοκίνητο, κυκλοφορώ πολύ, γνωρίζω τα θέματά της και συμμετέχω στην δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ
Στη δημοτική παράταξη όπου επικεφαλής είναι η Ελένη Πορτάλιου. Πολλοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι το χρίσμα δεν δόθηκε σε αυτή.
Η Ελένη Πορτάλου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αυτοδιοίκηση και την επιστήμη της. Ετσι πρέπει να είναι ένας διανοούμενος: να συνθέτει την επιστημονική με την πολιτική ιδιότητα. Εχω σχέση από παλιά μαζί της και είχαμε συνεργαστεί.
Ηταν αμήχανη η στιγμή της ανακοίνωσης του ονόματός σας σε σχέση με την κυρία Πορτάλιου;
Ηταν μια αμήχανη στιγμή, ναι. Και χάρηκα πολύ όταν μετά από κάποιες μέρες την πήρα τηλέφωνο και μιλήσαμε πολύ όμορφα. Η ίδια έχει βέβαια μια πίκρα και γι' αυτό επέλεξε να μην είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Βέβαια παραμένει επικεφαλής δημοτική σύμβουλος αυτή τη στιγμή.
Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα δεν θέλατε λογικές του star system, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχειώσει από το όνομα του Λαζόπουλου. Περιμέναμε τόσες μέρες τι θα απαντήσει, πώς θα απαντήσει.
Είναι διαφορετικό το ψηφοδέλτιο που κατεβαίνει στις αυτοδιοικητικές από αυτό των ευρωεκλογών, γιατί η μάχη που δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση αφορά μια θέση που από μόνη της έχει εκ των πραγμάτων κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά. Στο ευρωψηφοδέλτιο, επειδή είναι μια μάχη που δίνεται από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, και επειδή αναφέρεσαι στην ουσία σε ένα εθνικό ακροατήριο, πρέπει να επιλέξεις κάποια πρόσωπα πιο γνωστά, που θα βοηθήσουν να περάσεις το μήνυμά σου σε κάποιες κοινωνικές ομάδες που είναι δύσκολο να προσεγγίσει. Αλλα μην μένουμε τόσο πολύ στο πρόσωπο του Λαζόπουλου έχουμε σημαντικά και συμβολικά ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο.
Ναι, αλλά μοιάζουν να καπελώνονται όταν γίνεται τόσος ντόρος για τον Λαζόπουλο και την αναμονή Τσίπρα για την απάντηση του...
Δεν διαφωνώ, όμως έχουμε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο. Με τιμά το γεγονός πως το ψηφοδέλτιο που θα ρίξω στην κάλπη θα έχει μέσα ονόματα όπως αυτό της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Μου δίνει εξαιρετική χαρά.
Χαιρόμαστε για την Κούνεβα που είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, δεν θα είναι όμως η Σουλεϊμάν Σαμπιχά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τις τοπικές του οργανώσεις, δίνει έμφαση στην εσωτερική δημοκρατία. Δεν σου λέω ότι δεν έγιναν λάθος κινήσεις από την πλευρά του κόμματος, όμως από τη στιγμή που οι τοπικές οργανώσεις στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη είχαν το συγκεκριμένο πρόβλημα, ήταν κάτι που έπρεπε να το σεβαστούμε. Προφανώς έγιναν επικοινωνιακά λάθη, όμως, δεν πιστεύω ότι πρέπει να αφήσει αυτή την πικρή γεύση το ευρωψηφοδέλτιο.
Πού έχετε βάλει τον εκλογικό πήχη;
Είναι ξεκάθαρος. Περνάμε στον δεύτερο γύρο και την επόμενη Κυριακή παίρνουμε το δήμο. Είμαστε αισιόδοξοι.
Παραμένετε αισιόδοξος μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν στην τρίτη θέση, πίσω από τους κυρίους Καμίνη και Σπηλιωτόπουλο;
Μελετώντας τις δημοσκοπήσεις και τα στοιχεία τους είναι φανερό πως έχουμε μια ανοδική πορεία που συμβαδίζει και με την αναγνωρισιμότητα. Οσο κερδίζω σε αυτό, τόσο τα ποσοστά αυξάνονται με εκθετικό τρόπο. Και επειδή οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής, ξέρουμε οι έχουμε μπροστά μας 3 εβδομάδες σημαντικές. Το κλίμα που εισπράττω στις περιοδείες που πάμε είναι πρωτόγνωρο και για μένα και για τον κόσμο που έρχεται μαζί μου. Οσο περνάνε οι μέρες, τόσο θα ανεβαίνουν ποσοστά. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να καταλάβουν και οι συνυποψήφιοι και κυρίως ο κύριος Καμίνης ότι πρέπει να προσέλθουμε σε δημόσια συζήτηση. Επανηλλειμένα έχουμε προσκαλέσει όλους τους υποψήφιους δημάρχους.
Και τον Κασιδιάρη;
Οχι. Εκτός από τον Κασιδιάρη. Όποτε μας καλούν τα κανάλια σε συζητήσεις πάντα μια μέρα πριν παίρνουν και λένε ότι ο κύριος Καμίνης δεν θα μπορέσει να έρθει τελικά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να έρθει ο κύριος Καμίνης και να μας πει τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει σε αυτή την πόλη. Για ποιο λόγο αποφεύγει να έρθει; Εμείς το λέμε, δεν έχει να δείξει το παραμικρό έργο στην Αθήνα και δεν μπορεί αν αντέξει το βάρος της κριτικής.
Αδικεί την πόλη και εσάς τον ίδιο να μιλάτε για debate σαν να είναι δίκη του προηγούμενου και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου.
Μακριά από μένα τα δικαστήρια. Θέλω δημοκρατική συζήτηση γιατί αυτό θα βοηθούσε τον κόσμο να καταλάβει να συγκρίνει να βγάλει συμπεράσματα. Να καταλάβει τις πραγματικές διαφωνίες και διαφορές κάθε συνδυασμού. Κανείς δεν θα χάσει μέσα από μια τέτοια ανοιχτή διαφανή διαδικασία.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τι έχουν απαντήσει στην πρόταση για debate;
Απαντούν θετικά. Ο κύριος Καμίνης δεν απαντά καθόλου, ενώ ο κύριος Σπηλιωτόπουλος εμμένει σε debate δυο-τριών υποψηφίων δημάρχων - προφανώς δεν θέλει τον κύριο Κακλαμάνη.
Με ποιον θέλετε να περάσετε στον δεύτερο γύρο;
Αυτό θα το επιλέξει ο κόσμος. Δεν έχω προτίμηση. Σε κάθε περίπτωση όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος οι δημότες της Αθήνας έχουν δει το έργο και του Σπηλιωτόπουλου και του Καμίνη.
Εχει κερδίσει έδαφος ο Αρης Σπηλιωτόπουλος δημοσκοπικά. Πώς το ερμηνεύετε;
Εχουμε δει μια στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική του και μόνο. Δεν πιστεύω ότι θα του βγει σε καλό αυτό που κάνει, νομίζω ότι θα το πληρώσει από το λαό. Η Αθήνα είναι μια δημοκρατική πόλη και ο κόσμος δεν μασάει κουτόχορτο. Προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο κόσμος ξέρει ότι ο ίδιος όταν ήταν υπουργός είχε ψηφίσει τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα. Ξέρει ότι δεν έχει και δεν μπορεί να έχει προτάσεις για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, είχε βάλει τη δική του κοτρόνα – όχι απλώς λιθαράκι- για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Επειδή θέλει να αποκρύψει τις πολιτικές του ευθύνες και την ένδεια επιχειρημάτων που έχει, προσπαθεί να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο, να ανοίξει ένα θέμα (σ.σ. το τζαμί) που δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε από τη στιγμή, που και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει. Ερχεται να ανοίξει μια ατζέντα ο Σπηλιωτοπουλος επειδή θεωρεί ότι τον συμφέρει ψηφοθηρικά.
Γιατί πιστεύετε ότι καταφεύγει στη λογική των δημοψηφισμάτων, για παράδειγμα για το τζαμί:
Τον καλωσορίζω στην εποχή της άμεσης δημοκρατίας τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Την θυμήθηκε, όμως, για ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου τύπου δημοψηφίσματα. Η Ελβετία που έκανε δημοψήφισμα για το τζαμί έφαγε πρόστιμο από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αν εκλεγείτε, ποια είναι τα πέντε πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε. Αλλά με σαφήνεια, παρακαλώ.
Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει 1 Σεπτέμβρη του 2014, και επειδή είναι ένας μήνας με ιδιαιτερότητες -αφού ξεκινά η σχολική περίοδος- η προτεραιότητά μας από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε είναι να φροντίσουμε να έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες, ώστε να αρχίσουν τα σχολεία χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί πρέπει και αυτοί θα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τα παιδιά.
Τρίτη προτεραιότητα είναι από το Σεπτέμβρη να είναι καθαρές οι αποχετεύσεις για να μην πνιγεί η Αθήνα με τα πρωτοβρόχια. Τέταρτη προτεραιότητα να απελευθερωθούν όλα τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν τα άτομα με αναπηρία. Δεν είναι λιγότεροι στην Ελλάδα απ' ότι στο εξωτερικό, όμως, έξω μπορούν να κυκλοφορούν, ενώ στην Αθήνα όχι. Και ένα τελευταίο που μπορώ να σου πω αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο που θα κατατεθεί στο τέλος του 2014. Θέλουμε να το παρουσιάσουμε σε ανοιχτές συνελεύσεις και να το φέρουμε σε διαβούλευση με τοπικούς και επιστημονικούς φορείς για να είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα προέρχεται πραγματικά από την κοινωνία και δεν θα είναι ένα σχέδιο που θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο μέσα σε μια νύχτα.
Είστε συλλήβδην εναντίον της συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε θέματα του δήμου;
Το θέμα είναι να βάζει όρους ο δήμος, να μη δέχεται άνευ όρων την παρέμβαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ως δημοτική αρχή θέλω να διεκδικήσω και θα δώσω μάχη για αυτό, την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, του δημοσίου συμφέροντος, του δημοσίου ως αξία. Εχει απαξιωθεί το δημόσιο ώστε να παρουσιάζεται ως μοναδική λύση η ιδιωτική πρωτοβουλία. Στις δομές του δημοσίου υπάρχει μια μείωση της κρατικής επιχορήγησης και νομίζω ότι γίνεται συνειδητά.
Μα, αυτό γίνεται και λόγω κρίσης.
Ναι, αλλά στην ουσία ανοίγει το δρόμο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο προς τους δήμους και το δέχεται αδιαμαρτύρητα ο κύριος Καμίνης έτσι ώστε απολυθούν 650 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και δεν θα μπορεί να είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή των απορριμάτων να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Και εμείς εκεί θα βάλομε μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή και θα πούμε ένα τεράστιο όχι.
Δημοτική αστυνομία;
Μην κοροϊδευόμαστε, με τρελαίνει η υποκρισία από αυτούς που ήταν βουλευτές και ψήφισαν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα (είναι και ο κύριος Σπηλιωτόπουλος ανάμεσά τους και ο κύριος Κακλαμάνης). Αλλά και ο κύριος Καμίνης τη στιγμή που διαλυόταν η δημοτική αστυνομία δεν έκανε το παραμικρό για να υπερασπισθεί στα συμφέροντα της πόλης της Αθήνας. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία, είναι μια υπεύθυνη αρχή για να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αθήνας.
Ναι ή όχι στην ελεγχόμενη στάθμευση;
Ναι, αλλά όχι σε περιοχές κατοικίας. Με ενοχλεί η αντικοινωνική στάθμευση να είμαι σε ένα λεωφορείο κολλημένος, επειδή κάποιος έχει παρκάρει στη γωνία.
Το ζήτημα των παράνομων μεταναστών πώς θα το αντιμετωπίσετε – με δεδομένο ότι προφανώς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι θέμα δημοτικών αρχών;
Δεν μπορούμε να χτίσουμε έναν τοίχο γύρω από την Αθήνα για να μην μπαίνουν παράνομοι μετανάστες. Το σημαντικό για μένα είναι να σπάσει η γκετοποίηση στις περιοχές που υπάρχουν αυτά τα ζητήματα. Αυτό σπάει με πολιτικές αναβάθμισης αυτών των περιοχών, με πολιτικές που διευκολύνουν την δυναμική ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στη ζωή. Αυτή τη στιγμή ο δήμος μπορεί να φροντίσει στις περιοχές αυτές. Για παράδειγμα σε όλη τη περιοχή κάτω από την Ομόνοια να επικεντρώσει σε παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας των ανθρώπων, με κοινωνικά ιατρεία για όλους.
Αρα μου λέτε «Εγώ τους παράνομους μετανάστες δεν τους κυνηγώ, τους περιθάλπω».
Ναι, δεν είναι δουλειά του δήμου. Αν κατέβαινα για υπουργός εσωτερικών ή δημόσιας τάξης να το συζητούσαμε. Αυτό που μπορώ να κάνω ως δήμαρχος είναι διευκολύνω τους ανθρώπους στις υποβαθμισμένες περιοχές. Ολους, όμως, δεν μπορώ να διαχωρίσω ανάμεσα σε όσους έχουν ή δεν έχουν χαρτιά. Οφείλω ως δήμαρχος να φροντίζω για την αρμονική συνύπαρξη και κάλυψη των αναγκών όλων των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές. Δεν θα κάνω καμία διάκριση στην πρόσβαση στα κοινωνικά ιατρεία της χώρας. Γιατί αν αποκλείσουμε τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, πίστεψέ με οι Ελληνες θα το πληρώσουν.
Ήσασταν στους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος;
Από την πρώτη μέρα ήμουν στο κίνημα των πλατειών. Εχω φάει όλα τα χημικά, έχω φοβηθεί από την καταστολή, έχω νιώσει υπέροχα στις ανοιχτές συνελεύσεις της πλατείας του Συντάγματος βλέποντας κόσμο να αυτοοργανώνεται.
Οι διαδηλώσεις που κατέληξαν σε βανδαλισμό, που πληγώνουν την πόλη πώς εξηγούνται; Υπάρχει εξήγηση για αυτή τη βία; Αρκεί να κοιτάξεις τους κινηματογράφους στη Σταδίου.
Σε καμιά περίπτωση δεν θα δικαιολογήσω τίποτα από αυτά που έγιναν, γιατί και εμένα με πληγώνει η κατάσταση στην Αθήνα σήμερα, και με το Αττικόν και με το Απόλλων και με την Μarfin βέβαια. Δεν δικαιολογούνται αυτά. Βία και καταστροφή στην πόλη είναι από ένα γκράφιτι πάνω σε ένα μνημείο, στην Ακαδημία, σε αγάλματα... όλα αυτά με πειράζουν. Βία και κακομεταχείριση της πόλης για μένα είναι και το τσιγάρο που θα πετάξεις κάτω, η τσίχλα, που θα βγάλεις τον σκύλο βόλτα και δεν θα μαζέψεις τις ακαθαρσίες. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Αθηναίοι ζουν σε μια πόλη που δεν τους σέβεται και η ίδια δεν είναι φιλική προς τους πολίτες.
Ποια είναι η γνώμη σας για τους Αtenistas;
Κινήματα πολιτών υπάρχουν πολλά στην Αθήνα, όπως οι κινήσεις πολιτιστικής δημιουργίας στην αγορά της Κυψέλης, ή κινήματα για την αποτροπή τσιμεντοποίησης. Για τους atenistas συγκεκριμένα θα σου πω ότι οποιαδήποτε συλλογικότητα αποφασίσει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της είναι σημαντικό. Αν έχω κάποια ένσταση είναι επειδή έχει μια σημασία σε δεύτερο επίπεδο πόσο κοιτάνε κάτω από την επιφάνεια αυτές οι πρωτοβουλίες και έχουν αντίκτυπο στη ζωή της πόλης.
Ο δράσεις της Λυρικής στην πόλη πώς σας φαίνονται.
Είναι εξαιρετικές πρωτοβουλίες. Τις παρακολουθώ. Και θα ήθελα να τις κάνουν και τα μουσικά σύνολα της Αθήνας. Πιστεύω ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αθήνας σήμερα, μέσα στην κρίση είναι ο πολιτισμός. Για μένα το ζήτημα είναι να αποκεντρώσουμε αυτές τις δράσεις πολιτισμού, να μην αφορούν μόνο συγκεκριμένους χώρους όπως το Μέγαρο, να βγούμε από τα στεγανά, να περάσει στις γειτονιές, στις πλατείες. Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν έχει ταυτότητα και ο συνδυασμός της σύγχρονης δημιουργίας με τις αρχαιότητες μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες.
Ποιος ήταν ο πιο καταστροφικός δήμαρχος της Αθήνας;
Ο Καμίνης ήταν ο αόρατος δήμαρχος σε μια στιγμή που η πόλη αντιμετώπιζε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν μπορώ, όμως, να του χρεώσω το ρόλο του πιο καταστροφικού δημάρχου. Ο Κακλαμάνης ήταν ο δήμαρχος του τσιμέντου και των ιδιωτικών συμφερόντων ξεκάθαρα. Ο Αβραμόπουλος ήταν ο δήμαρχος της προσωπικής προβολής και των δημοσίων σχέσεων, σε μια περίοδο που ο δήμος είχε πολλές δυνατότητες.
Τι θα θέλατε να λένε αν εκλεγείτε; Σακελλαρίδης ο δήμαρχος που...
Που άκουγε τους πολίτες, που έδωσε ταυτότητα στην πόλη, έδωσε μεγάλο βάρος στις γειτονιές της Αθήνας, που αποφάσιζε μαζί με τους πολίτες
Τι ψηφίσατε στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών; Καμίνη ή Κακλαμάνη;
Δεν ψήφιζα στην Αθήνα, αλλά στη Νέα Σμύρνη.
Την πάτησα...
Ενδεχομένως να ψήφιζα Καμίνη στο δεύτερο γύρο. Ηθελα να αλλάξει η δημοτική αρχή. Το γεγονός, όμως, ότι το ίδιο βράδυ ο Παπανδρέου είπε ότι η νίκη Καμίνη σημαίνει πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μέσα σε λίγους μήνες ο Καμίνης έδειξε ότι από συνήγορος του πολίτη έγινε συνήγορος της πιο σκληρής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Ηταν μεγάλη απογοήτευση.
Αν δεν εκλεγείτε;
Θα εκλεγώ!