Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναθεώρηση για τον «χρυσό κανόνα» - iefimerida.gr

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναθεώρηση για τον «χρυσό κανόνα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να προλάβει τη... φωτιά που άναψαν Σαρκοζί και Μέρκελ, για τη πρόβλεψη συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών και Συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να κρύβει την απογοήτευση της ελληνικής πλευράς για το ότι Γαλλία και Γερμανία έβαλαν στον "πάγο" το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, παρά τις έντονες συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει επ' αυτού σε όλη την Ευρώπη.

Ετσι, στη σκιά των συζητήσεων που γίνονται στη Γαλλία αλλά και στην Ιταλία, για την εισαγωγή κανόνα στο Σύνταγμα που θα απαγορεύει επί της ουσίας τα ελλείμματα, "επιβάλλοντας" στις κυβερνήσεις να επιτυγχάνουν ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς, από το υπουργείο Οικονομικών απάντησαν στο ενδεχόμενο έξωθεν σχετικών πιέσεων με δύο επιχειρήματα:

1. Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ' αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι με δεδομένο πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας απαγορεύει με συγκεκριμένες κυρώσεις τα Ελλείμματα και βάζει "οροφή" χρέους, δεν χρειάζεται πρόσθετη πρόβλεψη στο ελληνικό Σύνταγμα.

2. Όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, στοχεύει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πέρα από το... διαδικαστικό, δηλαδή τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη, η Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει δεσμευθεί με το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο, αφενός να μειώσει το έλλειμμά της στα όρια του 1% έως το 2015 αφετέρου να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012 κιόλας.

Στα θετικά της συνάντησης Σαρκοζί- Μέρκελ θα πρέπει να καταχωρηθεί η προαναγγελία κοινής φορολογικής αντιμετώπισης των επιχειρήσεων, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά όταν και εάν αποφασιστεί η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, δηλαδή σε βάθος τουλάχιστον δύο ετών. Κι αυτό γιατί είναι προφανές, ότι θα εκλείψει η φορολογικός ανταγωνισμός που υφίσταται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από όμορες χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, επιτρέποντας από τώρα κιόλας, αποτελεσματικότερους διαπραγματευτικούς χειρισμούς για τη προσέλκυση επενδυτών στο πλαίσιο και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ