Ζώα με ανθρώπινες συμπεριφορές: Πόσα κοινά στοιχεία μοιραζόμαστε με το ζωικό βασίλειο; - iefimerida.gr

Ζώα με ανθρώπινες συμπεριφορές: Πόσα κοινά στοιχεία μοιραζόμαστε με το ζωικό βασίλειο;

Ζώα με ανθρώπινες συμπεριφορές: Πόσα κοινά στοιχεία μοιραζόμαστε με το ζωικό βασ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι άνθρωποι θεωρούμε τους εαυτούς μας ξεχωριστά όντα που κατέχουν ειδική θέση στο ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται έχουμε πολύ περισσότερα κοινά με τα υπόλοιπα ζώα.

Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους παραλληλισμούς συνηθειών ανθρώπων και ζώων που προκαλούν έκπληξη με το πόσο μας μοιάζουν πραγματικά.

Αυτιά σαν του Γρύλου
Οι άνθρωποι έχουν πολύπλοκα αυτιά για να μεταφράζουν τα ηχητικά κύματα σε μηχανικές δονήσεις που το μυαλό μας μπορεί να επεξεργαστεί. Ωστόσο το ίδιο κάνουν και οι γρύλοι. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, τα αυτιά του γρύλου είναι τοποθετημένα πολύ παρόμοια με τα ανθρώπινα αυτιά και έχουν ακουστικά τύμπανα και σύστημα που συλλαμβάνει τις δονήσεις καθώς και μία κύστη με υγρό όπου αισθητήρια κύτταρα περιμένουν να μεταφέρουν πληροφορίες στο νευρικό σύστημα . Τα αυτιά του γρύλλου είναι λίγο πιο απλά από τα δικά μας, αλλά μπορούν επίσης να ακούσουν και ήχους πολύ πάνω από το ανθρώπινο φάσμα.

Ομιλία σαν του Ελέφαντα
Οι άνθρωποι δεν έχουν το μονοπώλιο στην ομιλία, αυτό είναι γνωστό. Κάτι που όμως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι ακόμη και οι ελέφαντες μπορούν να αναπαράγουν τους ίδιους ήχους με εμάς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας ασιατικός ελέφαντας που ζει σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Κορέας έχει μάθει να μιμείται ανθρώπινες λέξεις. Ο ελέφαντας μπορεί να πει «γεια», «καλό», «όχι», «κάτσε» και «ξάπλωσε». Ωστόσο δεν φαίνεται να γνωρίζει τι σημαίνουν αυτά που λέει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν πάρει τους ήχους, επειδή ήταν ο μόνος ελέφαντας σε ζωολογικό κήπο για πολλά χρόνια κι έτσι θεώρησε τους ανθρώπους οικογένεια του.

Γκριμάτσες σαν του ποντικιού
Ολοι κάνουμε περίεργες γκριμάτσες όταν αηδιάζουμε ή πονάμε. Το ίδιο και τα ποντίκια. Το 2010, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια υποβάλλονται σε μέτριο πόνο κάνουν μορφασμούς ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη της περιττής ταλαιπωρίας των ζώων εργαστηρίου, επιτρέποντας στους ερευνητές να γνωρίζουν πότε κάτι πονάει τα τρωκτικά.

Παραμιλητό όπως των δελφινιών
Τα δελφίνια παραμιλούν το βράδυ, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές που έχουν καταγράψεο τα θαλάσσια θηλαστικά να βγάζουν περίεργους ήχους σαν τραγούδι φάλαινας αργά το βράδυ. Τα πέντε δελφίνια, τα οποία ζουν σε ένα θαλάσσιο πάρκο στη Γαλλία, έχουν ακούσει τα τραγούδια της φάλαινας μόνο σε ηχογραφήσεις που έπαιζαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ενυδρείο τους. Αλλά τη νύχτα, τα δελφίνια φαίνεται να μιμούνται τις ηχογραφήσεις κατά τις περιόδους ανάπαυσης, μια πιθανή μορφή παραμιλητού.

Κίνηση όπως του αστερία
Μπορεί να φαίνεται παράλογο, ένα πλάσμα που δεν διαθέτει καν κεντρικό νευρικό σύστημα να κινείται με παρόμοια λογική όπως οι άνθρωποι, ωστόσο αποδεικνύεται επιστημονικά. Οι εύθραυστοι αστερίες έχουν ακτινική συμμετρία, που σημαίνει ότι το σώμα τους μπορεί να χωριστεί σε αντίστοιχα και ισοδύναμα μέρη, τραβώντας μία νοερή γραμμή από τα άκρα τους μέσω του κεντρικού τους άξονα. Οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά έχουν αμφίπλευρη συμμετρία. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, τα ζώα με ακτινική συμμετρία κινούνται λίγο ή κινεούνται πάνω και κάτω, όπως μια μέδουσα μέσα στο νερό. Οι εύθραυστοι αστερίες, ωστόσο, κυριολεκτικά περπατούν προς τα εμπρός, κάθετα προς τον άξονα του σώματός τους - μια ικανότητα που συνήθως έχουν μόνο τα πλάσματα με αμφίλευρη συμμετρία, όπως οι άνθρωποι.

Τζογάροντας όπως τα περιστέρια
Οι τζογαδόροι στο Λας Βέγκας, έχουν κάτι κοινό με τα περιστέρια του Συντάγματος. Στην πραγματικότητα, τα περιστέρια παίζουν τυχερά παιχνίδια ακριβώς όπως οι ά νθρωποι, «τζογάροντας» για ένα μεγάλο κέρδος. Οταν δίνεται μια επιλογή, τα περιστέρια θα πατήσουν το κουμπί που τους δίνει μια μεγάλη ανταμοιβή μία στο τόσο και όχι ένα που προσφέρει μια μικρή ανταμοιβή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι άνθρωποι, ομοίως, δελεάζονται από την ιδέα της μεγάλης ανταμοιβής, χωρίς να υπολογίζουν συχνά τις πιθανότητες απόκτησής της,

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ