Ουκρανία: Εγκρίθηκε δάνειο του ΔΝΤ 17 δισ. δολαρίων - iefimerida.gr

Ουκρανία: Εγκρίθηκε δάνειο του ΔΝΤ 17 δισ. δολαρίων

Ουκρανία: Εγκρίθηκε το δάνειο του ΔΝΤ προς τη χώρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eγκρίθηκε το πακέτο του ΔΝΤ για την Ουκρανία. Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς τη χώρα ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της βοήθειας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία να ανακάμψει, μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.
Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.


Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπία. Από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Το δάνειο, το οποίο θα καταβάλλεται τμηματικά μέσα σε διάστημα δύο ετών, συνοδεύεται παράλληλα από σκληρούς οικονομικούς όρους. H χωρα θα πρέπει να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις, όπως αύξηση της φορολογίας και των τιμών στον τομέα της ενέργειας. Ηδη η κυβέρνηση της Ουκρανίας αύξησε κατά 50% την τιμή του φυσικού αερίου στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών και να πάρει το δάνειο. Συμφώνησε επίσης να παγώσει τον κατώτατο μισθό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ