Μέρκελ και Σαρκοζί ενοποιούν την δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε. - iefimerida.gr

Μέρκελ και Σαρκοζί ενοποιούν την δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μικρό φως για την επίλυση του σοβαρότατου και δομικού, όπως έχει αποδειχθεί, προβλήματος οικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης φάνηκε μετά το τέλος της έκτακτης συνάντησης που είχαν στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγγελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Μετά από δύο ώρες οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης ανακοίνωσαν μια πρώτη σειρά μέτρων για να “υπάρξει μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης”.

Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Οπως ανακοινώθηκε, από τον Νικολά Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση “η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να προτείνουν στις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν έναν κανόνα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού τους πριν από το καλοκαίρι του 2012 και να τον εντάξουν στα Συντάγματά τους”.

Πρόεδρος στην ευρωζώνη

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση για την ευρωζώνη μέσω της σύγκλησης, δύο φορές τον χρόνο, συνόδων κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών. Θα προτείνουν επίσης στους εταίρους τους να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα μόνιμο πρόεδρο με θητεία 2,5 ετών. Ως πρώτος επικεφαλής της ευρωζώνης προτείνεται ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί θα καταθέσουν την πρότασή τους στον κ. Ρομπάι με επιστολή που θα του στείλουν αύριο το πρωί.

Φόρος στις συναλλαγές

Εξάλλου, μεταξύ των μέτρων που θα προτείνουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. "Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο", είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί. Ο φόρος αυτός αποτελεί "προφανή αναγκαιότητα", σημείωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

"Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ταύτιση απόψεων", σημείωσε ο Σαρκοζί.

Κοινός φόρος στις επιχειρήσεις

Οπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι ΥΠΟΙΚ θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ υπογράμμισε με τη σειρά της και η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ακόμη ότι Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους, να μπει ένα φρένο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις αποφάσεις που θα κατατεθούν.

Επισήμανε ακόμη ότι το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.

Για το ευρωομόλογο

Για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν από κοινού θέση αρνητική, ενώ ο γάλλος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να εξηγήσει τον μηχανισμό που συνεπάγεται μια τέτοια έκδοση.

"Τι σημαίνει ευρωομόλογο;" διερωτήθηκε. "Σημαίνει ότι εγγυώμεθα για το σύνολο του χρέους της ευρωζώνης χωρίς να έχουμε το λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης για τις δαπάνες και τη δημιουργία του χρέους".

"Καταλαβαίνετε", εξήγησε, "ότι εάν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το χρέος που θέλει εντελώς ανεξάρτητα και στη συνέχεια έρχεται να ζητήσει από τις μεγάλες χώρες να εγγυηθούν γι' αυτόν, τι θα πούμε εμείς στους λαούς μας, αφού με το ισχύον καθεστώς στην ΕΕ δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε στις χώρες να δημιουργούν χρέος".

Για τον Νικολά Σαρκοζί είναι πιθανόν "να φαντασθούμε μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγων στο μέλλον, αφού προηγούμενα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Όχι τώρα στην αρχή, διότι θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τις χώρες τις πιο σταθερές της ευρωζώνης, που έχουν σήμερα την καλύτερη βαθμολογία ως εγγυητές δανεισμού".

"Αυτοί προτείνουν πιεστικά την έκδοση των ευρωομολόγων μου θυμίζουν αυτούς που πρότειναν το κοινό νόμισμα χωρίς να προβλέψουν την εναρμόνιση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας οικονομικής διακυβέρνησης", υπογράμμισε.

"Θεωρώ πολύ πιο παραγωγικό", πρόσθεσε, "αυτό που ζητήσαμε σήμερα, μια οικονομική διακυβέρνηση, την εναρμόνιση των οικονομιών, την καλυτέρευση της ανταγωνιστικότητας ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, την εγγραφή του χρυσού κανόνα στα συντάγματα για τη μείωση των ελλειμμάτων και τη ρύθμιση του χρέους, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

" Η απάντησή μας δεν είναι ιδεολογική, είναι συγκεκριμένη και πρακτική", κατέληξε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ