Εργαζόμενοι χωρίς κανονικές συμβάσεις, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο ούτε ελάχιστη αμοιβή. Μια νέα έρευνα που βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία δίνει μια άγνωστη, γκρίζα εικόνα της επισφάλειας στην οποία αναγκάζονται να ζήσουν πολλοί εργαζόμενοι στη Βρετανία.
Περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι στη χώρα απασχολούνται με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», δηλαδή χωρίς καμία εγγύηση για τις ώρες που θα εργάζονται και άρα για τον μισθό που θα λαμβάνουν. Σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), «οι εργοδότες στη Βρετανία έχουν συνάψει περίπου 1,4 εκατ. συμβάσεις οι οποίες δεν διασφαλίζουν ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας».
Η ONS, που διεξήγαγε την έρευνά της σε μια περίοδο δύο εβδομάδων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι περίπου το 13% των εργοδοτών που ρωτήθηκαν, παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις συμβάσεις. Το ποσοστό φτάνει σχεδόν το 50% στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και της τροφοδοσίας. Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης ότι οι φοιτητές, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών ωθούνται συχνότερα να υπογράψουν αυτού του είδους τις συμβάσεις.
Oπως σχολιάζουν τα εργατικά συνδικάτα, αυτή η πρώτη έρευνα που διεξήγαγε η ONS για το συγκεκριμένο θέμα απέδειξε ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των συμβάσεων «μηδενικών ωρών» είναι πολύ μεγαλύτερος από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Μέχρι τώρα οι αριθμοί που ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία έκαναν λόγο για περίπου 583.000 τέτοιου είδους συμβάσεις.Eπισφαλής εργασία με συμβάσεις «μηδενικών ωρών»
«Η επισφαλής εργασία χωρίς εγγύηση για τακτικές ώρες πληρωμένης εργασίας δεν περιορίζεται πλέον στο περιθώριο της αγοράς εργασίας», δήλωσε η Φράνσις Ο' Γκρέιντι, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας συνδικάτων TUC μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση καυχιέται για την οικονομική ανάπτυξη όταν υπάρχουν περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια συμβόλαια που δεν διασφαλίζουν ελάχιστες ώρες εργασίας ούτε μια τακτική πηγή εισοδήματος για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο Ντέιβ Πρέντις του συνδικάτου Unison.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βλέπει σε αυτού του είδους τις συμβάσεις «μια καλοδεχούμενη ευελιξία», σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχε κάνει τον Δεκέμβριο ο υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ. Το υπουργείο Επιχειρήσεων επανάλαβε σήμερα την ίδια θέση, επεσήμανε ωστόσο ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με το θέμα της αποκλειστικότητας που θέτουν κάποιες από αυτές τις συμβάσεις, γεγονός που εμποδίζει τους εργαζόμενους να εργάζονται σε περισσότερες από μία δουλειές.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ δεσμεύθηκε πάντως να περιορίσει το φαινόμενο των «συμβάσεων μηδενικών ωρών», αν κερδίσει τις εκλογές το 2015, διασφαλίζοντας κυρίως ότι οι εργαζόμενοι θα κατοχυρώνουν αυτόματα έναν σταθερό αριθμό ωρών αφού συμπληρώσουν ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη.
Φωτογραφία: www.reporterdigital.co.uk