Σπείρα έστηνε λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα με πλαστά πιστοποιητικά ασφαλείας - iefimerida.gr

Σπείρα έστηνε λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα με πλαστά πιστοποιητικά ασφαλείας

Σπείρα έστηνε λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα με πλαστά πιστοποιητικά ασφαλείας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν ακόμη κοπάσει ο σάλος από το τραγικό δυστύχημα στο Ελληνικό, που κόστισε τη ζωή του 13χρονου, μία νέα αποκάλυψη της αστυνομίας προκαλεί σοκ. Στα χέρια των αρχών βρίσκεται σπείρα που έστηνε λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά ακόμη και για την ασφάλεια.

Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε άτομα -τρεις Ελληνες και δύο αλλοδαποί-, ενώ ως εγκέφαλος της σπείρας εμφανίζεται ένας 57χρονος. Οι συγκεκριμένοι, τα τελευταία δύο χρόνια εγκατέστησαν 36 τσίρκο και λούνα παρκ που έκαναν περιοδεία σε ισάριθμους δήμους της χώρας, χρησιμοποιώντας σε κάποια από αυτά, πλαστογραφημένα δικαιολογητικά-πιστοποιητικά, που αφορούσαν ακόμα και στη στατικότητα και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Οπως προκύπτει από τη δεκάμηνη έρευνα που έγινε, ο 57χρονος «εγκέφαλος» με τη βοήθεια των συνεργών του δημιούργησε εικονικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτές, εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους φόρους και τις εισφορές.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων. Στη συνέχεια κατέθεταν τα σχετικά έγγραφα στους δήμους και εξασφάλιζαν τις άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης. Μάλιστα, είχαν φτιάξει πλαστή σφραγίδα του δήμου και του νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις.

Εκτιμάται ότι από τη δράση της, η σπείρα κέρδισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο αγγίζει τις 900.000 ευρώ. Πάνω από όλα, όμως, είναι ανυπολόγιστος ο αριθμός των επισκεπτών σε αυτά τα λούνα παρκ, που τα επισκέπτονταν για να διασκεδάσουν χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν έχουν γίνει τα προβλεπόμενα για την ασφάλειά τους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ