Ενα νέο μωβ-ροζ ορυκτό που έχει χημική δομή και κρυσταλλική σύνθεση εντελώς διαφορετική από οποιοδήποτε από τα 4.000 γνωστά ορυκτά, ανακαλύφθηκε σε ορυχείο της Δυτικής Αυστραλίας.
Το ορυκτό, που ονομάστηκε Putnisite, που πήρε το όνομα του από τους Αυστραλούς ορυκτολόγους, Αντρέ και Κριστίν Πούτνις, ανακαλύφθηκε στην χερσόνησο της Πολικής αρκούδας, νότια της Λίμνη Κοβαν. Ενώ οι εργαζόμενοι με εταιρεία εξόρυξης αναζητούσαν νικέλιο και χρυσό, ένας από αυτούς παρατήρησε το φωτεινό ροζ πέτρωμα και το έστειλε στο ερευνητικό κέντρο της Κοινοπολιτικής Οργάνωσης Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO), και στη συνέχεια εστάλη προς εξέταση στον Πίτερ Ελιοτ, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου της Νότιας Αυστραλίας
«Ενα ορυκτό θεωρείται διαφορετικό από τα μέχρι σήμερα γνωστά ορυκτά όταν έχει διαφορετική χημική σύνθεση ή διαφορετική κρυσταλλική δομή, ή μερικές φορές και τα δύο» εξηγεί ο Ελιοτ, μιλώντας στο Live Science. «Περιστασιακά, εντοπίζονται νέα ορυκτά με εντελώς διαφορετική χημική σύνθεση από τα άλλα, ή με κρυσταλλική δομή η οποία είναι πολύ διαφορετική από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.»
Οσο για τη σύνθεση του συγκεκριμένου ορυκτού, ο Ελιοτ εξηγεί: «Το Putnisite, είναι ένα στροντιούχο, ασβεστούχο, χρωμιούχο, θειικό, ανθρακικό ορυκτό και έχει μοναδική χημική σύνθεση και μοναδική κρυσταλλική δομή.»
Βρέθηκε σε ηφαιστειογενή βράχο και εμφανίζεται ως μικροσκοπικοί κρύσταλλα μόλις 0,5 χιλιοστά σε διάμετρο σε σκούρο ροζ χρώμα. .
«Τα πετρώματα στην περιοχή της λίμνης Κόβαν περιείχαν μικρές συγκεντρώσεις στροντίου, χρωμίου, ασβεστίου και θείου» εξηγεί ο Ελιοτ. «Με την πάροδο του χρόνου, τα πετρώματα αλλοιώθηκαν και τα στοιχεία απελευθερώθηκαν και ενώθηκαν δημιουργώντας τον σπάνιο αυτό κρύσταλλο.»
Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να βρει κανείς ένα νέο είδος ορυκτού, είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί σε ορυχείο. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν είναι σίγουροι αν το νέο ορυκτό, έχει κάποια πρακτική χρησιμότητα.