Ανατροπή στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό - Πρώτη η ακροδεξιά σε Γαλλία και Βρετανία, σύμφωνα με τα γκάλοπ - iefimerida.gr

Ανατροπή στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό - Πρώτη η ακροδεξιά σε Γαλλία και Βρετανία, σύμφωνα με τα γκάλοπ

Ανατροπή στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό - Πρώτη η ακροδεξιά σε Γαλλία και Βρεταν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ακροδεξιά πρώτη δύναμη σε Γαλλία και Βρετανία; Αν τα γκάλοπ έχουν δίκιο, τότε προμηνύεται ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετά τις ευρωεκλογές. Tο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας στη Βρετανία έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Τα νέα για τη Μαρίν Λε Πεν και το Εθνικό Μέτωπο (Front National/FN) δεν αποτελούν ιδιαίτερη έκπληξη. Αρκετές δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες έδειχναν το κόμμα της να προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Οσο για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, η ακροδεξιά σημείωσε τις καλύτερες μέχρι σήμερα επιδόσεις της σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Ενα από τα τελευταία γκάλοπ που δόθηκαν πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα εμφανίζει τους περισσότερους Γάλλους πρόθυμους να ψηφίσουν στις 25 Μαϊου το Εθνικό Μέτωπο σε ποσοστό 24%. Δεύτερο στην πρόθεση ψήφου έρχεται η κεντροδεξιά Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) με 22% και οι σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ τρίτοι με 20%.

Ανατροπή στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό - Πρώτη η ακροδεξιά σε Γαλλία και Βρετανία, σύμφωνα με τα γκάλοπ | iefimerida.gr 0

Το σημαντικό στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι ότι έγινε πριν από λίγες μέρες, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε τη Βρετανία όταν το UKIP αναγκάστηκε να διαγράψει ένα μέλος του, το οποίο ήταν κι ένα από τα πέντε πρόσωπα που εμφανίζονταν στο τηλεοπτικό του σποτ για τις ευρωεκλογές, εξαιτίας των ρατσιστικών σχολίων που είχε αναρτήσει στο τουίτερ.

Το εθνικιστικό UKIP υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης. Η πιο γνωστή φιγούρα του είναι ο πληθωρικός ευρωβουλευτής -και αρχηγός του κόμματος- Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος συχνά-πυκνά εξαπολύει μύδρους κατά της πολιτικής της ΕΕ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία, τα δυο ακραία κόμματα φαίνονται να κερδίζουν ψηφοφόρους κυρίως από τη δεξαμενή των συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά και ευρύτερα. Στη Γαλλία, η στροφή του Φρανσουά Ολάντ προς το κέντρο και η επικείμενη ψήφιση ενός πακέτου λιτότητας έχει απογοητεύσει σημαντική μερίδα των πολιτών που τον ψήφισαν πριν από δυο χρόνια. Πολλοί από αυτούς, αντί να προτιμήσουν το κεντροδεξιό UMP που κυβερνούσε την προηγούμενη πενταετία με επικεφαλής τον Νικολά Σαρκοζί ή να στραφούν προς Μέτωπο της Αριστεράς (FDG) Του Ζαν-Λυκ Μελανσό, δείχνουν να γοητεύονται από τα πατριωτικά λογύδρια της Λεπέν, η οποία κατακεραυνώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ