Αυξημένες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες με νέο νόμο στην Τουρκία -Ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους - iefimerida.gr

Αυξημένες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες με νέο νόμο στην Τουρκία -Ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους

Αυξημένες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες με νέο νόμο στην Τουρκία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λύνει τα χέρια των μυστικών υπηρεσιών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα στο twitter και στο youtube, ο τούρκος πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να επεκτείνει τον έλεγχό του στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, αλλά και στα ΜΜΕ.

Ενας νέος νόμος που ψηφίστηκε από την τουρκική βουλή παρέχει αυξημένες αρμοδιότητες στις μυστικές υπηρεσίες, ενώ προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια σε δημοσιογράφους που διαρρέουν απόρρητες πληροφορίες. Με βάση αυτόν, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αποκτούν αυξημένα κονδύλια και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να πραγματοποιούν αποστολές στο εξωτερικό, να παγιδεύουν τηλέφωνα και να απαιτούν από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να τους δίνουν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των πολιτών.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του Λαϊκόυ Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγορεί τον Ερντογάν ότι με το νέο νόμο μετατρέπει ουσιαστικά την Τουρκία σε ένα «κράτος παρακολούθησης».

Ο τούρκος πρωθυπουργός μοιάζει να έχει κυριευθεί από μανία καταδίωξης, ύστερα από την πρόσφατες αποκαλύψεις στον τύπο και στο διαδίκτυο που ενέπλεκαν τον ίδιο και τον γιο του Μπιλάλ σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την αστυνομία και τους δικαστές ότι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή αυτών των πληροφοριών με στόχο να τον βλάψουν. Αρχικά, απέπεμψε δεκάδες αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς ύστερα τη σύλληψη διαφόρων φίλων του για σκάνδαλα διαφθοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αργότερα, επιχείρησε να φιμώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια κίνηση που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και λίγο μετά ακυρώθηκε από τα δικαστήρια. Ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε «αδειάσει» τότε τον Ερντογάν μέσω του δικού του λογαριασμού στο twitter, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απόφαση για κλείσιμο του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τώρα, ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει και να επεκτείνει τη λογοκρισία και την κατασκοπία περιβάλλοντάς τες με ένα μανδύα νομιμότητας. Πάντως, παρά τη φανερή στροφή του προς τον αυταρχισμό και τις αμέτρητες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν από πέρυσι τη χώρα, το ισλαμικό κυβερνόν Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ήρθε πρώτο στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου κερδίζοντας πάνω από το 45% των ψήφων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ