Ριζικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής προστασίας έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση η τρόικα και ο ΟΟΣΑ, διαπιστώνοντας κραυγαλέες στρεβλώσεις στη κατανομή των κοινωνικών πόρων, σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα και η Ιταλία παραμένουν οι μοναδικές χώρες της ευρωπαικής ένωσης χωρίς ελάχιστο εθνικό εγγυημένο εισόδημα, κενό που τώρα σπεύδει η κυβέρνηση να καλύψει, προαναγγέλλοντας πιλοτική εφαρμογή του μετά τις ευρωεκλογές και πλήρη εφαρμογή του από το 2015.
μπορεί να διοχέτευαν το 30% των κρατικών εξόδων για κοινωνικούς σκοπούς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών πήγαινε σε σχετικώς εύπορα νοικοκυριά.Τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο το 2007, όταν το σύνολο των δαπανών για κοινωνική προστασία και υγεία μειώθηκε κατά 18% σε πραγματικές τιμές, την ώρα που στις άλλες χώρες -μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκε 14% κατά μέσο όρο.Στην τελευταία του, όμως, έκθεση, ο ΟΟΣΑ επισήμανε ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστο για την οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις
Το 2010, πρώτο έτος της λιτότητας και των περικοπών, βρίσκει το 30% του πληθυσμού στο οποίο συμμετέχουν οι φτωχότερες οικογένειες, να εισπράττει το 66% των κοινωνικών πόρων που έπαιρνε η μέση οικογένεια, ενώ το ανώτερο 30% του πληθυσμού απολάμβανε 32% πάνω από το μέσο όρο.
Δηλαδή, οι πλουσιότεροι έπαιρναν περισσότερα χρήματα από τους μη έχοντες, μια ανισότητα που -κατά τον ΟΟΣΑ-, απαντάται σε μεγαλύτερο βαθμό, μόνο στην Ιταλία, το Μεξικό και την Τουρκία. Αλλά και στα μετέπειτα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι στηρίχθηκαν πολύ λιγότερο από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών, δίχτυ προστασίας για τους μακροχρόνια ανέργους, πρόσβαση στην υγεία και νέες ευκαιρίες για εργασία.
, το 2015 , θα απορροφήσει ποσά 1,6.δισεκατομμυρίων ευρώ. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα μέχρι 4.800.Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούλιο σε δύο περιοχές της χώρας και 8-10.000 δικαιούχους, ενώ στην πλήρη εφαρμογή του