Είναι το πιο επικίνδυνο βουνό για να ανέβει κανείς; Οχι απόλυτα. Και αυτό είναι μόνο ένας από τους μύθους που υπάρχουν για το Εβερεστ.
Επειτα από τη φονική χιονοστιβάδα, που κόστισε τη ζωή 16 ανθρώπων στις 18 Απριλίου, άνοιξε ξανά η συζήτηση για το πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη ανάβαση. Η Washington Post, όμως, βρήκε και κατέρριψε πέντε από τις λάθος αντιλήψεις που επικρατούν σχετικά με το Εβερεστ.
Οι πέντε μύθοι:
Είναι ένα από τα πιο δύσκολα βουνά για να ανέβει κανείς
Είναι πολύ ψηλό και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό από το 1924. Αυτό το βουνό έχει άπειρους τρόπους για να σε σκοτώσει: κομμάτια πάγων που καταρρέουν, πνευμονικό οίδημα, πτώσεις, δυσεντερία, υποθερμία και καρδιακή προσβολή. Ομως, πέρα από αυτούς τους κινδύνους, τεχνικά δεν είναι ένα δύσκολο βουνό για να το ανέβει κανείς.
Πάνω από 5.000 άνθρωποι το έχουν πραγματοποιήσει μέσω των δύο διαδρομών, από το Νεπάλ ή από το Θιβέτ. Υπάρχουν Σέρπα- οι οδηγοί των ορειβατών- που το έχουν καταφέρει ακόμη και 21 φορές. Στο μεταξύ το Κ2, η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, είναι πολύ πιο δύσκολο να κατακτηθεί, όπως και το όρος Νούπτσε, δίπλα στο Εβερεστ, καθώς η κορυφή του είναι πιο απότομη και υπάρχουν ελάχιστα σημεία για να κατασκηνώσουν οι ορειβάτες με ασφάλεια.
Η ανάβαση του Εβερεστ σε φέρνει στην άγρια φύση
Για να φτάσουν στην κατασκήνωση στους πρόποδες, οι ορειβάτες πετάνε ως την Λούκλα, έναν υποτυπώδη αεροδιάδρομο σε ένα βράχο στα 9.000 πόδια. Από εκεί, περπατάνε περίπου 40 μίλια μέσα από παραδοσιακά χωριά των Σέρπα και περνάνε 10 ημέρες στην κατασκήνωση για να προσαρμοστούν στο υψόμετρο των 17.600 ποδιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βρίσκονται σε περιβάλλον άγριας φύσης.
Η περιοχή έχει τεράστιες τηλεοράσεις, espresso bar, τράπεζες με ΑΤΜ και ίντερνετ καφέ. Στο Νάμτσε Μπαζάαρ, το μεγαλύτερο χωριό των Σέρπα, δύο είναι οι γνώριμοι ήχοι. Από τις οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων και από τα ελικόπτερα που μεταφέρουν κόσμο.
Οσο για την κεντρική κατασκήνωση του Εβερεστ, το 2012 υπήρχε ακόμη και σκηνή- κλαμπ για τη διασκέδαση των ορειβατών.
Οι Σέρπα είναι οι καλύτεροι ορειβάτες
Οι ντόπιοι, που κατάγονται από το Θιβέτ και έφτασαν στην περιοχή Κούμπου του Νεπάλ πριν από αιώνες, έχουν γενετικό πλεονέκτημα έναντι των δυτικών ορειβατών τους οποίους καθοδηγούν. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι χάρη στο DNA τους, έχουν περισσότερες αντοχές σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς- μεταξύ άλλων- το σώμα τους κάνει πιο αποδοτική χρήση του οξυγόνου.
Πολλές φορές όμως οι Σέρπα δεν έχουν εκπαίδευση, εμπειρία και κατάλληλο εξοπλισμό. Μέχρι τη δεκαετία του '90 δεν ήταν σπάνιο θέαμα να ανεβαίνουν το Εβερεστ με αθλητικά παπούτσια για τένις και βαμβακερά ρούχα. Αυτό έχει αλλάξει βέβαια, χάρη στα προγράμματα που έχουν παρακολουθήσει.
Στο Εβερεστ ανεβαίνουν ερασιτέχνες που αναζητούν συγκινήσεις
Κάθε χρόνο υπάρχουν ιστορίες για τους ανθρώπους που θέλουν να ανέβουν το Εβερεστ με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία. Το 2012 για παράδειγμα ένας Νεοϋορκέζος που δεν είχε κάνει ποτέ του ορειβασία ήθελε να τα καταφέρει κουβαλώντας το ποδήλατό του στην κορυφή. Ανέβηκε τελικά, χωρίς αυτό όμως, ενώ χρειάστηκε τη βοήθεια διασωστών στην κατάβαση.
Είναι όμως μία από τις εξαιρέσεις. Η ανάβαση του Εβερεστ χρειάζεται χρόνια εμπειρίας. Οι περισσότεροι αρχίζουν δοκιμάζοντας την τύχη τους σε άλλα βουνά. Επίσης, το κόστος της περιπέτειας αποθαρρύνει τους ερασιτέχνες. Μπορεί να φτάσει από 35.000 έως και 100.000 δολάρια και αυτό δεν περιλαμβάνει τον εξοπλισμό.
Η χιονοστιβάδα που σκότωσε τους Σέρπα ήταν σπάνια
Η τραγική είδηση της 18ης Απριλίου έγινε δεκτή ως κάτι πρωτοφανές. Ομως η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος όγκος πάγου που προκάλεσε το κακό τρομάζει καθημερινά με τα κομμάτια του που πέφτουν. Αρκετές αποστολές έχουν ακυρωθεί εξαιτίας αυτού του προβλήματος καθώς, όπως αποδείχθηκε, μπορεί να αποβεί μοιραίος.
Πέντε μύθοι για το Εβερεστ -Οι λάθος αντιλήψεις που γίνονται... βουνό
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο