Ο Πούτιν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ότι το ίντερνετ ήταν κάτι που στήθηκε αρχικά από τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπίας με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφοριών και ότι οι ίδιες υπηρεσίες εργάζονται και σήμερα πάνω στην εξέλιξή του.
«Η Ρωσία πρέπει να προστατευθεί», δήλωσε. «Το έθνος μας έχει καθήκον να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις επιρροές και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στον κυβερνοχώρο».
Σχεδιάζει ρωσικό ίντερνετ;
Τι είχε στο μυαλό του ο ρώσος πρόεδρος ο οποίος, ως γνωστόν, δεν λέει ποτέ και τίποτα στην τύχη; Κατά πάσα πιθανότητα, να προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερο έλεγχο επί του διαδικτύου, λανσάροντας μια εγχώρια εκδοχή του κυβερνοχώρου, εικάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ο Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί από καιρό ότι θέλει μια εναλλακτική εκδοχή του ίντερνετ η οποία να υπόκειται σε ρωσικό έλεγχο», σχολιάζει η εφημερίδα. «Η ιδέα για “σπάσιμο” του διαδικτύου κερδίζει σταδιακά έδαφος στη Βραζιλία, στη Γερμανία και αλλού μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε η αμερικανική NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) μέσω Facebook, Skype και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Πολύ πρόσφατα, βρέθηκε και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμέτωπος με τον Σνόουντεν ο οποίος τον ρώτησε σε τηλεοπτική συνέντευξη αν πραγματοποιεί και η Ρωσία παρακολουθήσεις μέσω διαδικτύου στα πρότυπα των ΗΠΑ. «Ελπίζω ότι δεν το κάνουμε», απάντησε ο ρώσος πρόεδρος, χειροκροτούμενος από το κοινό. «Δεν έχουμε τόσα λεφτά όσα οι ΗΠΑ». Παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές αρχές παρακολουθούν εγκληματίες και υπόπτους για τρομοκρατική δράση, αρνήθηκε ωστόσο ότι πραγματοποιούν παρακολουθήσεις πολιτών σε ευρεία κλίμακα.
Ιντερνετ α λα Πούτιν
Πιστεύεται ότι αν υπήρχε μια ρωσική εκδοχή του ίντερνετ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας θα μπορούσαν να το ελέγξουν ευκολότερα. «Το Κρεμλίνο διαθέτει ήδη ισχυρά μέσα για να υλοποιήσει, κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή όμως, το ίντερνετ προσφέρει μια πλατφόρμα επικοινωνίας στα κόμματα και τις ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν έχουν πρόσβαση στα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας», σχολιάζει η Guardian.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Πούτιν καταφέρθηκε και εναντίον της Yantex, της πιο δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης στη Ρωσία, κάνοντας τις μετοχές της στο χρηματιστήριο να καταρρεύσουν σε χρόνο ρεκόρ. Ο server της εταιρίας βρίσκεται στην Ολλανδία και όχι στη Ρωσία, γεγονός κατακριτέο σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο «όχι μόνο για φορολογικούς, αλλά και για άλλους λόγους».
Φαίνεται πάντως ότι η ρωσική αντεπίθεση στο διαδίκτυο έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτή την εβδομάδα, η βουλή της χώρας ψήφισε νόμο ο οποίος υποχρεώνει όλα τα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εγκαταστήσουν τους server τους στη Ρωσία, καθώς και να διατηρούν τα δεδομένα των χρηστών τους για έξι τουλάχιστον μήνες. Παράλληλα, το Vkontakte, το μεγαλύτερο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχει εξαγοραστεί από επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στον Βλαντιμίρ Πούτιν.