Τι κοινό έχουν έξι μεγαλογιατροί, ένας αστρολόγος, ένας κομμωτής, μια τεχνική εταιρεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα τουριστικό γραφείο; Πιάστηκαν όλοι τους στα δίχτυα του ΣΔΟΕ, με συνολικές καταθέσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είχαν εμφανίσει ούτε ένα ευρώ στη φορολογική τους δήλωση!
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει εισβάλει στα άδυτα των τραπεζικών λογαριασμών 2.000 μεγαλοκαταθετών και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Στην κορυφή της λίστας των μεγαλοκαταθετών οι οποίοι έχουν πιαστεί ήδη στα δίχτυα του πόθεν έσχες, καθώς οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους παραπάνω από παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, βρίσκονται έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ όπως λέει στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένη πηγή. «Με βάση τις καταθέσεις τους θα έπρεπε να έχουν δηλώσει παραπάνω από 17 εκατ. ευρώ, τα 11 εκατ. ευρώ είναι αγνώστου προελεύσεως», αναφέρει η ίδια πηγή.
Η λίστα συμπληρώνεται από έναν αστρολόγο ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έναν κομμωτή με «άνοιγμα» δήλωσης - κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μια τεχνική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του.
Τα ευρήματα δεν σταματούν εδώ. Μεγάλο τουριστικό γραφείο με έδρα σε νησί του Ιονίου πιάστηκε επίσης στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Νοίκιαζε πολυτελείς βίλες ανά την Ελλάδα έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές δεν θεωρούσε... σκόπιμο να δηλώνει τα εισοδήματά του. Αντίθετα, χρησιμοποιούσε το τρίγωνο Ιόνιο - Λονδίνο - Αθήνα για να τα κρύψει. Με τη δημιουργία υποκαταστήματος στο Λονδίνο, εμφάνιζε τα έσοδα ως έσοδα εξωτερικού και μετά τα έστελνε σε ελληνική τράπεζα. Παρακολουθώντας τις διαδρομές του χρήματος και ανοίγοντας στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς, το ΣΔΟΕ εντόπισε αδήλωτα εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εντοπιστεί με ασυμφωνία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων, το ΣΔΟΕ έχει συντάξει εκθέσεις ελέγχου τις οποίες έχει αποστείλει στις εφορίες, ενώ από τους έξι γιατρούς που πιάστηκαν στα πράσα, ήδη οι δύο έχουν συμβιβαστεί με την Εφορία προκειμένου να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις (από την 1η Αυγούστου ισχύει Αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ).
Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και είναι ενδεικτικές του κρυμμένου πλούτου και της φοροδιαφυγής που συντελούνταν επί χρόνια. Τώρα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Ι. Διώτη, έχοντας στη φαρέτρα του και το όπλο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες εξπρές, αποδύεται σε ανελέητο φοροκυνηγητό μεγαλοκαταθετών που σκοντάφτουν στο πόθεν έσχες, αρχίζοντας από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνεργασία μάλιστα με μεγάλη ελληνική τράπεζα, η οποία προχωρά στη δημιουργία ειδικού τμήματος, σύντομα θα έχει online διασύνδεση με τους λογαριασμούς που θεωρεί σκόπιμο να ανοίξουν, αφού θα έχει εντοπίσει ευρήματα που δημιουργούν βάσιμες υποψίες φοροδιαφυγής.
Υποπτοι για φοροδιαφυγή και πανεπιστημιακοί
Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσει το ΣΔΟΕ όλα τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα όλων των Πανεπιστημίων της χώρας, προκειμένου να συνεχίσει τους ελέγχους για φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Μετά την έρευνα που διεξήχθει από το ΣΔΟΕ Ηπείρου, σε ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι 60 καθηγητές και 240 άτομα, συνεργαζόμενο ερευνητικό προσωπικό, απέκρυψαν πρόσθετες αμοιβές ύψους άνω του 1,8 εκατ. ευρώ που έλαβαν για την συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα τα έτη 2009-2010.
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ στο στόχαστρο εισέρχονται πλέον και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, προκειμένου να γίνει έλεγχος στα ερευνητικά προγράμματα για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα αφορούν πλέον και τις φορολογικές δηλώσεις πριν το έτος 2009.
ΠΗΓΗ: tanea.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ