Aνοίγει τώρα η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Aνοίγει τώρα η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανάβει επίσημα και το πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων, σε επίπεδο Eurogroup, για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αυτή ήταν άλλωστε η συμφωνία που είχε επιτευχθεί ενάμιση χρόνο νωρίτερα στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012.


Τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αποφασίσει ότι όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, εφαρμόζοντας όλους τους όρους του Μνημονίου, η Ευρωζώνη με τη σειρά της θα εξέταζε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρουσιάζει αύξηση γύρω στα 15 δισ. ευρώ από 303,936 δισ. ευρώ το 2012 στα 318,703 δισ. ευρώ το 2013 ή 175,1% του ΑΕΠ. Σε ερώτηση στον εκπρόσωπο της Κομισιόν Σάιμον κ. Ο' Κόνορ για το αν το χρέος είναι βιώσιμο, ο εκπρόσωπος Τύπου απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» και ότι με βάση τους υπολογισμούς για τα επόμενα 510 χρόνια που η χώρα δεν θα έχει δανειακές ανάγκες, ενώ συγχρόνως η ανάπτυξη αναμένεται να αυξάνεται, το χρέος θα μειωθεί αισθητά και θα φτάσει τον στόχο του 123% του ΑΕΠ το 2022.
Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει το Euroworking Group στην οποία ο Ελληνας εκπρόσωπος και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Τσακλόγλου, θα θέσει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και θα καλέσει την Ευρωζώνη να ξεκινήσει εκ νέου τη συζήτηση που διεκόπη τον Δεκέμβριο του 2013. Παράλληλα, το EWG θα αποφασίσει και την εκταμίευση της δόσης 6,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
«Οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο πριν ανακοινώσει η Eurostat τα στοιχεία της.
Ομως, έσπευσε να επισημάνει ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Και παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».
Μάλιστα, σημείωσε ότι όπως έχει αποδειχθεί, όταν «πετυχαίνουμε τους στόχους» μπορεί η χώρα να διεκδικεί «καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Ο' Κόνορ, δήλωσε χθες πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα το 2013 βρίσκεται στα 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ). Επίσης, αναφέρθηκε και στην «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει κάνει η χώρα μας για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της στοιχείων τα τελευταία 4 χρόνια.
Ο κ. Ο' Κόνορ υποστήριξε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 προέκυψε με μία μεθοδολογία την οποία έχουν συμφωνήσει η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ