Wall Street Journal: Ποιο πλεόνασμα; Η Eurostat ανακοίνωσε έλλειμμα 16 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Ποιο πλεόνασμα; Η Eurostat ανακοίνωσε έλλειμμα 16 δισ. ευρώ

Wall Street Journal: Ποιο πλεόνασμα; Η Eurostat ανακοίνωσε έλλειμμα 16 δισ. ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φρένο» στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει η Wall Street Journal η οποία σε άρθρο της αμφισβητεί το πλεόνασμα, αλλά και τους χειρισμούς της Κομισιόν και της ελληνικής πλευράς.«Πολλοί θα πουν ζήτω» αναφέρει η WSJ και συνεχίζει «Η Αθήνα έπιασε τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας»/

Μάλιστα, προτρέπει τους πάντες να κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά τα νούμερα αναφέροντας ότι η Eurostat «ανακοίνωσε την Τετάρτη οτι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. Ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο, με βάση τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η στατιστική υπηρεσία, εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ένας εκπρόσωπος της Eurostat ανέλυσε πως για το πρωτογενές πλεόνασμα το μέγεθος της Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό, χωρίς ωστόστο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι οι αλλαγές.
Παρέπεμψε, ωστόσο, τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O'Connor".
Ο οποίος, με τη σειρά του, έδωσε τις λεπτομέρειες:

«Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ».Αυτό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal, ευθυγραμμίζεται με το γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ», προσθέτει ο O'Connor.

Οταν ερωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στη WSJ:

«Οχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά».

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ