Άρχισαν να... ξεσκονίζουν τους φακέλους με τις εκκρεμότητες που οφείλουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο 20ήμερο, οι υπουργοί της Κυβέρνησης, που έλαβαν ήδη... ραβασάκι από το Μαξίμου, με το οποίο καλούνται να παραδώσουν λίαν συντόμως ενημερωτικά σημειώματα και προγραμματισμό εν όψει ΔΕΘ, κάτι που θα έχει την ευκαιρία να τους ζητήσει κατ' ιδίαν ο Γ. Παπανδρέου σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη τη Πέμπτη.
Αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι επικεφαλής των νευραλγικών υπουργείων και υπηρεσιών πρέπει να συνέλθουν σε χρόνο ρεκόρ από τη ραστώνη των θερινών διακοπών, οι οποίες- παρά τα αντιθέτως λεγόμενα- δεν ανεστάλησαν φέτος λόγω εκτάκτων συνθηκών. Η νεώτερη ενημέρωση αναφέρει ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα δώσουν κανονικά το παρών στις 22 Αυγούστου, αλλά το χειρότερο είναι ότι θα προηγηθεί πολυπληθές τεχνικό κλιμάκιο για να προετοιμάσει το έδαφος, με ορατό το ενδεχόμενο κάποιες υπηρεσίες να πιαστούν στον... ύπνο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ήδη βαρύ κλίμα που έχει καλλιεργηθεί για την Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι πρόσφατες αποφάσεις είναι ακόμα στον "αέρα".
Επί της ουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου- και ακολούθως στο υπουργείο Οικονομικών- κινούνται ήδη σε ρυθμούς ΔΕΘ, απ΄ όπου στόχος είναι να περάσει το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι οι θυσίες του τελευταίου έτους έχουν ημερομηνία λήξης κι ότι θα διορθωθούν κάποιες τουλάχιστον από τις αδικίες των αλλεπάλληλων "πακέτων" μέτρων. Το Μισθολόγιο θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, βασική παράμετρο των κυβερνητικών ανακοινώσεων και μέλημα των υπηρεσιακών παραγόντων που ασχολούνται με τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, είναι να αμβλυνθούν οι αιχμές ήτοι διατάξεις που θα επιφέρουν νέες επώδυνες περικοπές, ειδικά σε ομάδες υπαλλήλων που στελεχώνουν "ευαίσθητες" υπηρεσίες, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί.
Αποφασιστικής σημασίας για τη μεταστροφή του κλίματος, θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο μέσα στο πρώτο 10ήμερο θα υπάρχει έτοιμο ένα πρόπλασμα, που συν τοις άλλοις θα έχει λάβει και την έγκριση της Τρόικας. Στρατηγικός στόχος είναι να περιληφθούν διατάξεις, που από τη μια μεριά θα ικανοποιούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, προβλέποντας δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών κι από την άλλη θα δίνουν έντονα αναπτυξιακή πνοή στη καταρρέουσα πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τους συντελεστές φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, όπως επίσης για τους συντελεστές ΦΠΑ ειδικά όσον αφορά στην εστίαση, όπου ήδη οι υπηρεσίες έχουν έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αν περάσει από τις Συμπληγάδες της Τρόικας θα ενεργοποιηθεί αμέσως και θα ανασταλεί η διάταξη για τη μετάταξη της εστίασης σε συντελεστή 23%.
Από το βήμα της 76ης ΔΕΘ θα ανακοινωθούν, επίσης, τα κριτήρια για τη καταβολή του ειδικού επιδόματος, το οποίο θα αντισταθμίσει τη προγραμματισμένη αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αν και η αύξηση δεν χαρακτηρίζεται υπέρογκη- περίπου 6 λεπτά το λίτρο- κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα ενισχυθούν, λαμβάνοντας υπόψιν εισοδηματικά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια.
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, επίσης, το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας, όπως αυτό αποτυπώνεται κυρίως στην αυξανόμενη ανεργία. Με δεδομένες τις εκτιμήσεις ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί τους μήνες που έρχονται, η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικά προγράμματα που θα εφαρμόζονται σταδιακά και θα λειτουργούν ως "μαξιλάρι", λεπτομέρειες για τα οποία θα δώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ενώ υπάρχει ήδη κινητικότητα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την εφαρμογή των αποφάσεων της Κομισιόν επί των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις εν λόγω αποφάσεις, η εθνική συμμετοχή περιορίζεται στο 5%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει αμέσως όφελος 900 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι με βάση τις αιτήσεις πληρωμών μπορούν να φτάσουν στα δημόσια ταμεία περί τα 2 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους, καλύπτοντας μεγάλα έργα υποδομής, που δημιουργούν ανάλογες θέσεις εργασίας...