Handelsblatt για Ελλάδα: Το προβληματικό παιδί της Ευρώπης έχει μικρή πρόοδο -Θα χρειαστεί νέα βοήθεια - iefimerida.gr

Handelsblatt για Ελλάδα: Το προβληματικό παιδί της Ευρώπης έχει μικρή πρόοδο -Θα χρειαστεί νέα βοήθεια

Ελλάδα: το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μίνι αφιέρωμα στα «προβληματικά παιδιά της Ευρώπης» πραγματοποιεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση. Οπου με τον όρο «προβληματικά» εννοεί τα υπερχρεωμένα κράτη. Οσο για την Ελλάδα, της αποδίδει τον τίτλο του «πιο προβληματικού από όλα τα παιδιά».Aυτό το παιδί λοιπόν, «θέλει να φύγει από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης», σχολιάζει η εφημερίδα. «Το πρόβλημα όμως είναι», μας προσγειώνει, «ότι η χώρα δεν φαίνεται να τα καταφέρνει χωρίς περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια. Το αργότερο μετά τις εκλογές του Μαϊου η Τρόικα θα πρέπει να εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα».

Υπάρχουν και κάποια θετικά

Ωστόσο, η Handelsblatt δεν τα βλέπει όλα μαύρα. «Το έλλειμμα το 2013», σχολιάζει, «δεν αυξήθηκε τόσο πολύ όσο φοβόντουσαν οι περισσότεροι. Επιπλέον, η χώρα πέτυχε ένα επονομαζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Βέβαια, έξοδος από τα Μνημόνια δεν σημαίνει και έξοδος από τα προβλήματα. «Το έλλειμμα της Ιρλανδίας αυξήθηκε παρά την καλύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας, το ίδιο και τα χρέη», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Βλέπει μάλιστα ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ακόμα εκτεθειμένο σε κινδύνους, καθώς τα κόκκινα δάνεια στις ιρλανδικές τράπεζες ανέρχονται στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θετικά τα σημάδια για την Πορτογαλία

Mάλλον θετικά βλέπει τα πράγματα για μια άλλη χώρα που είναι σε μνημόνιο, την Πορτογαλία και θα επιχειρήσει την έξοδο στα πρότυπα της Ιρλανδίας. «H χώρα δανείστηκε μάλιστα με επιτυχία από τις αγορές για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης. Το έλλειμμα του 2013 είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», αναφέρει η Handelsblatt. Σχολιάζει ωστόσο ότι το πρόγραμμα της λιτότητας συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις.

«Η Κύπρος έχει να λύσει πολλές ασκήσεις», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αν και οι ειδικοί, όπως αναφέρει, «βλέπουν ότι γίνονται βήματα προς την οικονομική εξυγείανση. Το ΔΝΤ μάλιστα προβλέπει ελαφριά ανάπτυξη για το 2015». Επισημαίνει ωστόσο ότι και στην Κύπρο υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις κατά της τρόικας.

Η Handelsblatt «τα ψέλνει» στην Ιταλία, καθώς βλέπει ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν». Εκφράζει μάλιστα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι αναβλήθηκαν εκ νέου ορισμένα φορολογικά μέτρα που θα έφερναν λεφτά στα δημόσια ταμεία, όπως ο φόρος πρώτης κατοικίας. Ανησυχεί για την αύξηση των δημοσίων εξόδων, θεωρεί ωστόσο θετικό το γεγονός ότι το έλλειμμα το 2013 παραμένει σταθερό στο 3%, σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

«Η Ισπανία βγήκε από την ευρωπαϊκή επιτήρηση, όπως και η Ιρλανδία, ωστόσο, η κατάστασή της είναι πιο δραματική από .ο,τι στη νησιωτική χώρα», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. «Η ανεργία με ποσοστό 25% συμπιέζει την οικονομία, ενώ τα ποσοστά του ελλείμματος και το ύψος του χρέους μιλούν από μόνα τους», τονίζει. Επίσης, δεν θεωρεί εντελώς ασφαλή τον τραπεζικό τομέα και προβλέπει ότι μπορεί στο μέλλον οι ισπανοί φορολογούμενοι να κληθούν ξανά μα σηκώσουν το βάρος της διάσωσής του.

Τέλος, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η γερμανική Handelsblatt συμπεριλαμβάνει στην κατηγορία των «προβληματικών παιδιών» και τη Γαλλία και μάλιστα με καθόλου κολακευτικά σχόλια. «Η χώρα», γράφει, «θεωρείται η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – μόνο που η μηχανή κρασάρει». Η εφημερίδα τονίζει ότι η χώρα έχει αποτύχει να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και καθυστερεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, κάνει λόγο για το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό της ανεργίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ