Μπορεί σήμερα όταν ακούμε Ανταρκτική να σκεφτόμαστε μία τεράστια έρημη έκταση με πάγο και πολικές θερμοκρασίες, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι.
Για την ακρίβεια, τμήματα της αρχαίας Ανταρκτικής ήταν τόσο ζεστά, όσο είναι σήμερα οι ακτές της Καλιφόρνια ακτή, ενώ πολικές περιοχές του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού άγγιζαν τις σύγχρονες θερμοκρασίες της Φλόριντα.
Οι νέες μετρήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Χαγκίτ Αφέκ αναπληρωτή καθηγητή γεωλογίας και γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
«Η ποσοτικοποίηση των παρελθοντικών θερμοκρασιών μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η αρχαία Ανταρκτική ήταν τόσο ζεστή όσο η σημερινή Καλιφόρνια και οι πολικές περιοχές του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού άγγιζαν τη σημερινή θερμοκρασία της Φλόριντα» εξηγεί ο Αφέκ.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών υπογραμμίζουν τις δυνατότητες για αυξημένη θερμότητα στους πόλους της Γης και του σχετικού κινδύνου της τήξης των πολικών πάγων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Με επικεφαλής επιστήμονες του Γέιλ, η μελέτη επικεντρώθηκε στην Ανταρκτική κατά την Ηώκαινο εποχή , 40 με 50 εκατομμύρια χρόνια πριν , σε μια περίοδο με υψηλές συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα και έντονο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Με τη μέτρηση των συγκεντρώσεων των σπάνιων ισοτόπων σε αρχαία ορυκτά κοχύλια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ανταρκτικής έφταναν τους 17 βαθμούς Κελσίου κατά την Ηώκαινο, με μέσο όρο 14 βαθμούς Κελσίου παρόμοιο με τη μέση ετήσια θερμοκρασία στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια σήμερα. Στα Νότια του Ειρηνικού, οι θερμοκρασίες κατά την Ηώκαινο έφταναν τους 22 βαθμούς Κελσίου όπως είναι σήμερα στις ακτές της Φλόριντα. Σήμερα, η μέση ετήσια θερμοκρασία της θάλασσας Νότιο Ειρηνικό κοντά στην Ανταρκτική είναι περίπου 0 βαθμούς Κελσίου .
«Με τη μέτρηση των παρελθοντικών θερμοκρασιών σε διάφορα μέρη της Ανταρκτικής, έχουμε μία σαφέστερη προοπτική του πόσο ζεστή ήταν η Ανταρκτική όταν η ατμόσφαιρα της Γης περιείχε πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι σήμερα» εξηγούν οι ερευνητές. «Αυτό παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ιδιαίτερα έντονη κοντά στους πόλους της Γης και ειδικά σε αυτές τις περιοχές έχει σημαντικές συνέπειες για το κλίμα σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη λόγω της κυκλοφορίας των ωκεανών και της τήξης των πολικών πάγων, που οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας.»