Στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν -Κορυφώνεται το ψυχροπολεμικό σκηνικό με τη Ρωσία [εικόνες] - iefimerida.gr

Στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν -Κορυφώνεται το ψυχροπολεμικό σκηνικό με τη Ρωσία [εικόνες]

Χοντραίνει η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας - Στο Κίεβο ο αμερικανός αντιπρόεδρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν την ηγεσία της Ουκρανίας σε ό,τι χρειαστούν προκειμένου να επιφέρουν την ενότητα στη χώρα». Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Κίεβο.

Ο Μπάιντεν ο οποίος, σύμφωνα με σχόλιο του BBC, πηγαίνει για «να κάνει επίδειξη της υποστήριξης της Δύσης» απέναντι στην Ουκρανία, θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες της χώρας και θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις 25 Μαϊου. Η επίσκεψη του Μπάιντεν γίνεται σε μια στιγμή που κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας αρχίζει να θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα αναμένεται επίσης να κηδευτούν οι τρεις άντρες οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πυρά κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες. Η ουκρανική πλευρά αποδίδει τη δολοφονία σε ένοπλους φιλορώσους. Οι Ρώσοι, με τη σειρά τους, κάνουν λόγο για προβοκάτσια από άντρες του ακραίου Δεξιού Τομέα της Ουκρανίας. Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε ανοιχτά την ευθύνη στις αρχές του Κιέβου λέγοντας ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας – την οποία δεν αναγνωρίζει η Μόσχα – δεν έχει κάνει τίποτα για αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες, με πρώτο τον Δεξιό Τομέα. O ρώσος υπ. εξ. κάλεσε τις ΗΠΑ «να ασκήσουν όλη τους την επιρροή στο Κίεβο για να εμποδίσουν τους θερμοκέφαλους να προκαλέσουν αιματοχυσία».

Στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν -Κορυφώνεται το ψυχροπολεμικό σκηνικό με τη Ρωσία [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σε επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, από την πλευρά του, ζήτησε από τη Ρωσία «να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τη συμφωνία της Γενεύης, καλώντας δημόσια, μεταξύ άλλων, τους αυτονομιστές να εκκενώσουν τα δημόσια κτήρια και τα σημεία ελέγχου». Λίγο πριν την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, ο Κέρι είχε ένα έντονο τηλεφωνικό διάλογο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC, η συνδιάλεξη εξελίχθηκε σε διάλογο κωφών με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη για την κρίση.

Στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν -Κορυφώνεται το ψυχροπολεμικό σκηνικό με τη Ρωσία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανεβάζουν και άλλο τους τόνους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενόπλων στην Ανατολική Ουκρανία οι οποίες, σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, αποδεικνύουν την παρουσία στρατιωτών των ειδικών ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Παράλληλα, συνοδεύουν τον επικοινωνιακό πόλεμο με σαφή πολιτική δράση.

Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με το ταξίδι του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να στείλει σαφές μήνυμα υποστήριξης προς τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου. Ο Μπάιντεν θα συναντήσει σήμερα τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ και τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Τουρχίνοφ. Στα θέματα που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι η προσφορά τεχνογνωσίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και η παροχή βοήθειας στον οικονομικό και στον ενεργειακό τομέα.

Στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν -Κορυφώνεται το ψυχροπολεμικό σκηνικό με τη Ρωσία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Φωτογραφίες: Reuters, Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ