Νέες λύσεις για τη σωτηρία της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν στην έκτακτη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγγελάριος Αγκελα Μέρκελ. Την ώρα που η κρίσης του χρέους χτυπά όλο και πιό δυνατά την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση και πληθαίνουν οι φωνές, όπως αυτή του Τζορτζ Σόρος που ζητούν να αποβληθούν οι... αδύναμοι κρίκοι, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, από το ευρώ, οι δύο ηγέτες καλούνται να "ανακαλύψουν" τον τρόπο που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να περάσει αλώβητη από τον παγκόσμιo οικονομικό τυφώνα.
Με την Ιταλία και την Ισπανία να πιέζονται όλο και περισσότερο να αναζητήσουν καταφύγιο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με τη Γαλλία να βρίσκεται κοντά στο να ζήσει το δικό της εφιάλτη των αγορών, με την Κύπρο να κλυδωνίζεται σοβαρά, η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα και από τα αποτελέσματά της αναμένεται να καθοριστεί η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου σταθερότητας όπως έχει προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Οχι στο ευρωομόλογο
Από την αρχή πάντως έχει αποκλειστεί από την ατζέντα της συζήτησης το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. "Τα ευρωομόλογα δεν αποτέλεσαν θέμα για τη γερμανική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες της κρίσης χρέους και δεν πρόκειται να είναι μεταξύ των θεμάτων στη συνάντηση αύριο της καγκελαρίου με τον πρόεδρο Σαρκοζί", δήλωσε.
Το ίδιο ανακοινώθηκε και από το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας, από όπου διευκρινίστηκε ότι αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.
Το όχι των Χριστιανοδημοκρατών
Η άρνηση για τη συζήτηση του θέματος προφανώς δεν είναι τυχαία. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires "η πρόταση για τη δημιουργία ευρωομολόγων δεν θα εξασφάλιζε αρκετές ψήφους από τους κυβερνητικούς βουλευτές για να πάρει το πράσινο φως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ".
"Πριν τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχων και αυτόματων κυρώσεων σε κράτη που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ", δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ο Νόρμπερτ Μπάρθλε, εκπρόσωπος του CDU για τον προϋπολογισμό στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι οι βουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν τις αλλαγές στον υφιστάμενο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπως έχει ζητήσει η καγκελάριος Μέρκελ.
Την ίδια ώρα πάντως, η Die Welt σημειώνει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης είναι έτοιμοι να δεχτούν μεταβιβάσεις πληρωμών στα κράτη μέλη του Νότου, ακόμα και ευρωομόλογα που θα εκδίδονται συνολικά από τη ζώνη του ευρώ, με την προϋπόθεση τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα υιοθετήσουν φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Τι θέλει ο Τζορτζ Σόρος
Σε όλη αυτή τη συγκυρία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η νέα δημόσια τοποθέτηση του Τζόρτζ Σόρος -μέσα από το περιοδικό Spiegel- ενώ είχε ανακοινωθεί η έκτακτη συνάντηση Σαρκοζί Μέρκελ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο γνωστός επενδυτής προτείνει την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας όχι μόνο από τη ζώνη του ευρώ, αλλά συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
"Εχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος (η χώρα) θα ήταν μία ειρηνική έξοδος" της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη, είπε. Ο κ. Σόρος προτείνει να συμβεί το ίδιο και με την Πορτογαλία. Η Ε.Ε. και το ευρώ θα επιβιώσουν," προσθέτει.
Ο κ. Σόρος επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αποδεχτούν οι χώρες μέλη της ευρωζώνης την εισαγωγή ευρωομολόγων: "Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες."
Σε ότι αφορά στην αντίθεση του Βερολίνου στην εισαγωγή του ευρωομολόγου προτείνει "η Γερμανία, ως ο ισχυρότερος εταίρος στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα, να καθορίσει εκείνη τους κανόνες εισαγωγής τους." Ερωτώμενος δε αν θα... στοιχημάτιζε κατά του ευρώ όπως είχε κάνει παλιότερα κατά της αγγλικής λίρας σημείωσε: "Σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ. Επειδή οι κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους ευρωπαίους να το σώσουν".
Η απάντηση της ΕΚΤ
Η πρώτη απάντηση στον Τζόρτζ Σόρος ήρθε από τον Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Η ευρωζώνη δε θα επιτρέψει σε καμία από τις χώρες-μέλη της να την εγκαταλείψει, τόνισε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα China Business News. Ο κ. Μερς επισήμανε ότι "θα ήταν μη ρεαλιστικό και οικονομική αυτοκτονία για τα μέλη της ευρωζώνης να την εγκαταλείψουν από τη στιγμή που δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να στηριχτούν". Και πρόσθεσε ότι "η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δεν θα αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει γιατί θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της ευρωζώνης ως συνόλου."
Και... εμπράκτως
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι επαναγόρασε σε διάστημα μιας εβδομάδας κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης αξίας 22 δισεκατομμυρίων. Το συγκεντρωθέν ποσό από τα ομόλογα που αγοράστηκαν ανέρχεται σε 96 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 74 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντλήθηκαν το Μάιο του 2010, όταν ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμα, μεσούσης της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΚΤ αποφάσισε στις αρχές Αυγούστου να αρχίσει εκ νέου την επαναγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά για να υποστηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία που βρίσκονται το στόχαστρο των χρηματαγορών.