Την δική του άποψη για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τις Ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ο οικονομολόγος, Κώστας Λαπαβίτσας.Ο γνωστός οικονομολόγος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δέχθηκε να κατέβει στην εκλογική μάχη, παρά το γεγονός ότι οι εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν του έδωσαν, τελικά, τη δυνατότητα.
Μέσω κειμένου που ανάρτησε στο προσωπικό του blog ο κ. Λαπαβίτσας κάνει λόγο για την ανάγκη να παραμείνει ριζοσπαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα πριν τις εκλογές, ενώ μιλάει και για τους «μηχανισμούς υπερβολής, ψεύδους και σπίλωσης» που έχει θέσει σε λειτουργία το «μνημονιακό στρατόπεδο».
Αναλυτικά το κείμενο το Κώστα Λαπαβίτσα:
«Καταρχήν τα γεγονότα. Εδώ και αρκετές εβδομάδες με πλησίασαν περισσότερες της μιας πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να επιδιώξουν τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών ως συνεργαζόμενου. Μετά από πολλή σκέψη, δέχθηκα. Να τονίσω ότι ήρθα σε διάλογο για το θέμα και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι πλέον γνωστό, οι εσωκομματικές διεργασίες κατέληξαν στο να μη συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο.
Και τώρα για την πολιτική ουσία. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα σήμερα είναι απαραίτητος ένας ξεκάθαρος ριζοσπαστισμός που δε θα τρέμει μπροστά στα εκβιαστικά διλήμματα του ευρώ, θα είναι έτοιμος για μονομερείς δράσεις, θα έχει πειστικό πρόγραμμα ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και θα ξεκόβει αποφασιστικά από τα φθαρμένα ονόματα του παρελθόντος. Μόνο οι δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να τα προσφέρουν όλα αυτά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα στο οποίο ακουμπάνε οι ελπίδες του ελληνικού λαού - κυρίως των εργατικών και μικρομεσαίων στρωμάτων - για να ξεφύγει η χώρα από τα μνημονιακά ερείπια. Μπορεί να παίξει ρόλο ιστορικό. Συμφώνησα στην επιδίωξη συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο επειδή πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ριζοσπαστικά στοιχεία που χρειάζεται ο τόπος.
Η επικοινωνιακή διαχείριση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά σημαντική, γιατί το μνημονιακό στρατόπεδο έχει ήδη βάλει σε λειτουργία τους μηχανισμούς υπερβολής, ψεύδους και σπίλωσης. Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει όμως η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και, πάνω από όλα, η εμπιστοσύνη και ο ενθουσιασμός των λαϊκών στρωμάτων. Θα είναι μεγάλο σφάλμα να υποσταλεί η σημαία του ριζοσπαστισμού, καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές».