Ράγισαν οι καρδιές και βούρκωσαν τα μάτια στην ακολουθία του Επιταφίου, που τελέστηκε για πρώτη φορά μετά το 1957 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην μεσαιωνική πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τον Επιτάφιο προσκύνησαν ευλαβικά πάνω από τέσσερις χιλιάδες Ελληνοκύπριοι , που μετέβησαν στην Αμμόχωστο από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειος, ενώ ρίγη συγκίνησης σκόρπισε με την μελωδική φωνή του ο τελευταίος ιεροψάλτης του ναού, ο 80χρονος Ανδρέας Τσαγκαράς. Επίσης, έψαλαν ιεροψάλτες της Μητρόπολης Κωνσταντίας ενώ τα εγκώμια έψαλλε η μεικτή χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.
Ολη η ακολουθία έγινε σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανάτασης και κατάνυξης και πολλοί Αμμοχωστιανοί εύχονταν να έλθει σύντομα η μέρα της επιστροφής στην πόλη τους.
Ο Μητροπολίτης Βασίλειος τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος». Μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο , πριν λίγο καιρό», αναφερόμενος στην τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο . Το περιεχόμενο της θυσίας του Χριστού δεν είναι άλλο από την καταλλαγή, την συμφιλίωση μας με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας , τόνισε.
Ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην ακολουθία και ιδιαίτερα τον ιμάμη, την Ευρωπαία επίτροπο, Ανδρούλα Βασιλείου, τους ξένους διπλωμάτες, τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο δήμαρχο και τους εθελοντές, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Σε όλους έδωσε αναμνηστικά δώρα.
Ο ιμάμης τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και οι δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό μπορούν να μοιραστούν τα πάντα.
Πιστεύω, είπε, ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο μπορούν να κάνουν ότι είναι αναγκαίο ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.
Και στις δύο πλευρές, πρόσθεσε, υπάρχουν ηγέτες με καλή καρδιά.
Ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός ευχαρίστησε όλους , που με την παρουσία τους έστειλαν ένα μεγάλο μήνυμα.
Ο λαός, είπε, θέλει επανένωση και λύση του Κυπριακού και το κλειδί, πρόσθεσε, είναι η Αμμόχωστος. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του Οκτάϊ Καγιάλπ.
Συγκινητική στιγμή ήταν η παράδοση του κλειδιού του ναού από τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Eastern University Ουμίτ Ινατσί στον Μητροπολίτη Βασίλειο. Ο κόσμος επιδοκίμασε την χειρονομία με θερμό χειροκρότημα.
Η περιφορά του Επιταφίου έγινε στον χώρο πέριξ του ναού.