Η Μπαράθι Κανάμα δεν είναι μια συνηθισμένη υποψήφια βουλευτής. Η 53χρονη Ινδή γεννήθηκε άντρας και είναι η πρώτη τρανσέξουαλ που επιχειρεί να εκλεγεί στην πατρίδα της. Αυτό, μια εβδομάδα αφότου δικαστήριο της Ινδίας αναγνώρισε επίσημα τους τρανσέξουαλ ως «τρίτο φύλο».
Η Μπαράθι Κανάμα σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως διευθύντρια πωλήσεων σε μεγάλη ιδιωτική εταιρία, κατόπιν ως σύμβουλος ενημέρωσης για το AIDS σε μια ΜΚΟ. Το 2010 ίδρυσε το «Ίδρυμα Μπαράθι Κανάμα» με στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως παρίες στη χώρα της Το 2011 επιχείρησε να εκλεγεί δήμαρχος στον τόπο της, το Μαντουράι, μια πόλη στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στη Νότια Ινδία. Η αρμόδια εκλογική επιτροπή όμως απέρριψε την υποφηφιότητά της λόγω φύλου, επειδή δεν μπορούσε να καταλήξει στο αν είναι άντρας ή γυναίκα.
Τώρα όμως, ο νέος νόμος δεν αναγνωρίζει μόνο επίσημα τη νομική υπόσταση του τρίτου φύλου, αλλά και ορίζει και συγκεκριμένα ποσοστά με τα οποία θα πρέπει να εκπροσωπούνται στο χώρο εργασίας και στην πολιτική, ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις εναντίον της. Ετσι, η Μπαράθι Κανάμα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ που θα εκλεγεί στο Κοινοβούλιο της χώρας της. Επειδή μάλιστα δεν ένιωθε να την εκπροσωπεί κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, αποφάσισε να κατεβεί ως ανεξάρτητη.
Το πρόγραμμά της μιλά για εντιμότητα, πόλεμο κατά της διαφθοράς, δημιουργία θέσεων εργασίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στην καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα των τρανσέξουαλ. Οπως πιστεύει μάλιστα, το γεγονός ότι ανήκει στο τρίτο φύλο αποτελεί μάλλον πλεονέκτημα παρά εμπόδιο στην ενασχόλησή της με τα κοινά: «Εμείς οι τρανσέξουαλ δεν έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις, οπότε, έχουμε όλο το χρόνο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου».
Οσο για την υποψηφιότητά της, δεν φαίνεται να σοκάρει τους ψηφοφόρους στην περιοχή της. Οπως μάλιστα λέει ένας υπαίθριος πωλητής στο Μαντουράι: «Αντί να ψηφίζουμε όλο τους ίδιους διεφθαρμένους, πρέπει καλύτερα να δώσουμε την ευκαιρία σε τέτοιους ανθρώπους να εκπροσωπήσουν εμάς τον απλό κόσμο».