Η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων δεν είναι απλά γεγονός εδώ και χρόνια, αλλά και το χάσμα ανάμεσά τους διευρύνεται διαρκώς. Από τη μια μεριά, η Γερμανία παρουσιάζει ρεκόρ στον τομέα της απασχόλησης και ανάπτυξη στην οικονομία της. Από την άλλη, πέντε περιφέρειες της Ισπανίας επιδεικνύουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με διαφορά στήθους.
Στη Γερμανία, η «Εαρινή Εκθεση για την Οικονομία» έκρυβε μόνο χαρμόσυνα νέα: η οικονομία της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη της τάξης του 1,8% - 1,9%, διπλάσια σε σχέση με το αναιμικό ποσοστό του 0,4% στο οποίο έκλεισε το 2013. Ακόμα καλύτερα προμηνύονται τα πράγματα για το 2015, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 2%.
Η καλή πορεία της οικονομίας έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην απασχόληση. Φέτος προβλέπεται να δημιουργηθούν 240.000 νέες θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εργαζόμενων στον αριθμό-ρεκόρ (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) των 42,1 εκατομμυρίων, λίγοι παραπάνω δηλαδή από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Έτσι, το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί φέτος από το 6,9% στο 6,8%, ενώ το 2015 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο σταθερής ανάκαμψης» δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο γερμανός υπουργός οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση. Προανήγγειλε άλλα δυο χρόνια ανάπτυξης οικονομικών επιτυχιών για τη Γερμανία και έκανε μια δήλωση την οποία θα ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή: «Η αύξηση εισοδημάτων και μισθών θα βοηθήσει ώστε η εσωτερική κατανάλωση να γίνει ξανά η ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας».
Νοτιότερα, στην Ιβηρική, μεταφέρεται κανείς σε άλλο πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοπσιότητα η Eurostat, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μέσα στην ΕΕ καταγράφεται σε πέντε περιφέρειες της Ισπανίας: Ανδαλουσία (36,3%), Θέουτα (35,6%), Μελίγια (34,4%), Κανάριοι Νήσοι (34,1%), Εστρεμαδούρα (33,7%).
Δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα υπολείπεται των θλιβερών ρεκόρ: έκτη στη σειρά, ακριβώς μετά την ισπανική Εστρεμαδούρα, βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργίας 31,8% και όγδοη η Κεντρική Μακεδονία με 30%. Ανάμεσά τους μπαίνει σφήνα άλλη μια ισπανική περιφέρεια, η Καστίλη Λα Μάντσα, όπου οι άνεργοι ανέρχονται στο 30,1%. Στον αντίποδα αυτής της λίστας τοποθετούνται έξι περιφέρειες της Γερμανίας, δύο της Αυστρίας και μία της Τσεχίας οι οποίες παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ.
Και η ψαλίδα συνεχίζεται. Η Eurostat αναφέρει ότι σε 26 από τις 272 συνολικά διοικητικές περιφέρειες των χωρών της ΕΕ το 2013 έκλεισε με ποσοστό ανεργίας πάνω από 21,5% (διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 13 ισπανικές επαρχίες, μία ιταλική, τρεις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας και 9 ελληνικές: η Ανατολική, η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα και η Αττική. Αντίθετα, 49 περιφέρειες, οι περισσότερες συγκεντρωμένες στην Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά με ποσοστό ανεργίας κάτω από 5,4%, το μισό από το μέσο όρο της ΕΕ.
Η Ισπανία και η Ελλάδα κρατούν τα σκήπτρα και στον τομέα της ανεργίας των νέων: πρώτη στην ΕΕ αναδεικνύεται η ισπανική περιφέρεια της Θέουτα με ποσοστό ανεργίας 72,7% μεταξύ των νέων 15-24 ετών. Αμέσως μετά ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 70,6% και η Ήπειρος με 67%. Οι λιγότεροι νέοι άνεργοι, όπως είναι αναμενόμενο, καταγράφονται στις διοικητικές περιφέρερειες της Γερμανίας.
Οταν η ψαλίδα όσο πάει και μεγαλώνει, με τα πλούσια κράτη της ΕΕ να γίνονται πλουσιότερα (με τη Γερμανία) στην κορυφή και τα κράτη της περιφέρειας να βυθίζονται σε ένα βαθύτερο τέλμα ύφεσης και ανεργίας, σίγουρα κάτι πηγαίνει πάρα πολύ στραβά στη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια»...